Директор фірми з іноземними інвестиціями "Харків-Москва" Олександр (Шмуел) Дукер звинуватив харківського міського голову Геннадія Кернеса у спробі рейдерського захоплення котловану на вул. Пушкінській, 2 у Харкові і тиску на його бізнес. Він написав низку листів до органів влади України та Ізраїлю зі скаргами на дії міської влади. Про це 26 вересня заявив О.Дукер журналістам.

За його словами, компанія не може продовжувати будівництво бізнес-центру "Європа", оскільки змушена юридично захищатися від численних позовів та порушених кримінальних справ. За словами підприємця, після того як Г.Кернес став мером міста, він почав вимагати від О.Дукера передати котлован одній зі своїх бізнес-структур. Він також повідомив, що невідомі погрожували по телефону йому і його родині, він помічав за собою стеження і не виключає, що найближчим часом може бути заарештований.

О.Дукер підкреслив, що земля під будівництво котловану була виділена фірмі в оренду законно, терміном на 25 років. У фірми є всі необхідні дозвільні документи. Котлован не знаходиться в аварійному стані, як про це писали ЗМІ, і може бути використаний під будівництво іншого об'єкта. За словами О.Дукера, міська влада хоче побудувати замість бізнес-центру "Європа" торговельний центр з підземним паркінгом.

За словами підприємця, господарський суд Харківської області ухвалив рішення про стягнення з фірми "Харків-Москва" понад 840 тис.грн. за незаконне використання землі. О.Дукер вважає рішення незаконним і має намір оскаржити його в Апеляційному суді Харківської області. Наразі О.Дукер домагається того, щоб президент України Віктор Янукович втрутився в ситуацію і взяв будівництво бізнес-центру під свій особистий контроль.

За словами О.Дукера, він уже вклав у будівництво 23,4 млн.дол. Усього ж для будівництва бізнес-центру необхідно 384 млн.дол.

У прес-службі Харківської міськради у відповідь на прохання прокоментувати ці звинувачення надали "SQ" низку документів комісій міськради, які повинні доводити необгрунтованість заяв О.Дукер. Згідно з даними комісії міськради з надзвичайних ситуацій, на вул. Пушкінській, 2 планувалося будівництво не бізнес-центру "Європа", а торговельно-розважального комплексу "Світ квітів" та житлового будинку з багатоповерховою автостоянкою. Дозвіл на будівництво був наданий 2000 р., з того часу був виритий і укріплений котлован. Більше ніяких робіт на об'єкті не велося. Терміни закінчення будівництва неодноразово переносилися і, за останніми термінами, будівництво мало закінчитися 2013 р.

У зв'язку з припиненням робіт з будівництва котловану у 2009 р. збільшується ймовірність сповзання грунту, що може призвести до надзвичайних ситуацій техногенного характеру. Комісії наказували фірмі "Харків-Москва" засипати порожнечі, що утворилися в котловані, провести обстеження котловану з виявленням дефектів, провести санацію труб КП "Харківкомуночиствод". 1 липня 2011 р. фірмі "Харків-Москва" наказали провести необхідні роботи з відновлення руху на вул. Короленка, законсервувати котлован. Також було наказано законодавчо оформити земельну ділянку на об'єкті будівництва, що виходить за межі, позначені договором оренди від 11 вересня 2003 р., і додатковим договором до нього від 21 червня 2006 р., з'єднати раніше розрізаний газопровід на перехресті вул. Пушкінської та вул. Короленка, виконати санацію труб водовідведення навколо будівництва. Все це повинно було бути зроблено до кінця липня-серпня 2011 р.

За словами О.Дукера, фірма "Харків-Москва" виконала всі приписи комісій, крім санації інженерних споруд комунальних підприємств, оскільки робити це повинні самі комунальні підприємства. О.Дукер також зазначив, що у котловану високий запас міцності і просідання грунту в ньому не було. "Якби в котловані грунт просідав, то чавунні труби водопроводу, які йдуть вулицями Громадянською та Короленка, лопнули б від тиску грунту. Але цього не сталося, значить - із котлованом усе гаразд", - заявив О.Дукер.
 

Довідка "SQ". Фірма "Харків-Москва" почала будівництво бізнес-центру "Європа" на вул. Пушкінській 2008 р. Планувалося, що бізнес-центр "Європа" стане найвищою будівлею в місті. На місці будівництва був виритий котлован під фундамент глибиною 16 м. Подальші роботи на місці котловану не велися. 29 липня 2010 р. перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов заявив, що котлован необхідно законсервувати. О.Дукер у свою чергу повідомив, що будівельні роботи на котловані не ведуться з вересня 2009 р. "Для відновлення робіт необхідно 12 млн.дол. Поки цих грошей немає, і коли вони будуть - невідомо", - зазначив О.Дукер.

11 березня 2011 р. міська комісія з надзвичайних ситуацій зобов'язала фірму "Харків-Москва" виконати всі зобов'язання перед містом і привести будівництво до ладу. В іншому випадку міськрада збиралася ініціювати скасування дозволу на використання землі. У квітні прокуратура Харкова порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень при ритті котловану (ч. 1 ст. 365 КК України) і направила позов до Господарського суду Харківської області про стягнення з фірми "Харків-Москва" 840 тис.грн. компенсації.

Як заявляв у липні голова обласної комісії з надзвичайних ситуацій перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Володимир Бабаєв, котлован становить небезпеку для інженерних комунікацій, метрополітену, побудованих поряд будівель і споруд, порушує систему організації руху автомобільного транспорту. "Можливі обвали землі, оскільки, за даними комісії, опорні анкера огородження вичерпали термін служби. У зв'язку з цим можуть виникнути різні надзвичайні ситуації. Сильні дощі, які нещодавно пройшли в Харкові, не вплинули на стан котловану, але не можна дати гарантій, що так буде і в майбутньому", - зазначив В.Бабаєв.

За його словами, керівництву компанії "Харків-Москва" відведений місяць, щоб виправити ситуацію. "Я впевнений, що за місяць компанія нічого не зробить. Якщо роботи, які повинні були провести протягом трьох останніх років, не виконані, то за місяць їх не виконають. Не тому, що їх неможливо здійснити технологічно, а тому, що немає фінансування для виконання вимог облкоміссіі з НС. За місяць ми подамо документи до Державної комісії з НС, і після прийняття нею рішення з'явиться підстава для судового розірвання договору оренди з компанією "Харків-Москва". Рішення про використання котловану прийматиме міськрада після рішення суду", - зазначив В.Бабаєв. За його словами, крім технологічних складнощів, які створює котлован, він ще й псує вигляд центру міста.