Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) у Харківській області наполягає на консервації або передачі іншому орендарю земельної ділянки по вул. Пушкінській, 2. Про це 30 березня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив начальник облінспекції ДАБК Олександр Мальцев.

За його словами, у фірми "Харків-Москва" (є замовником будівництва багатофункціонального бізнес-центру "Європа"- "SQ") немає дозволу на будівництво об'єкта. "Дозвіл на будівельні роботи у цієї фірми був до грудня 2010 р. У грудні ми отримали подання від обласної прокуратури про те, що у фірми немає низки документів, у тому числі по повітряному коридору, по поверховості будівлі, і тому прокуратура вимагала скасувати дозвіл на будівництво. На той момент термін дії дозволу якраз закінчився, і ми не продовжили його. Замовник знає про це, знають і в міській комісії з надзвичайних ситуацій", - зазначив О.Мальцев.

За його словами, балки, які тримають котлован, уже вичерпали гарантійний термін. "Ми весь час говоримо про те, що там можуть бути серйозні наслідки, наприклад, від потрапляння зливових вод. Це може спровокувати обвалення стінок котловану, що в свою чергу негативно позначиться на прилеглій території", - зазначив начальник облінспекції ДАБК.

Довідка "SQ". Будівництво багатофункціонального бізнес-центру "Європа" (замовник - фірма "Харків-Москва") почалося на вул.Пушкінській у 2008 р. На місці будівництва був виритий котлован під фундамент глибиною 16 м.

У травні 2010 р. на той момент в. о. харківського міського голови Геннадій Кернес зазначив, що будівництво "перетворилася на довгобуд" і що орендарям цієї земельної ділянки "потрібно шукати інші шляхи для реалізації проекту".

29 липня 2010 р. перший заступник міського голови Олександр Кривцов заявив, що котлован необхідно законсервувати. Тоді ж представник фірми "Харків-Москва" Олександр Дукер повідомив, що будівельні роботи на котловані не ведуться з вересня 2009 р. "Для початку відновлення робіт з будівництва центру необхідно 12 млн. дол. Поки що цих грошей немає, і коли вони будуть - невідомо", - зазначив О.Дукер.

11 березня 2011 р. міська комісія з надзвичайних ситуацій зобов'язала фірму "Харків-Москва" до 1 квітня виконати всі зобов'язання перед містом і привести будівництво в порядок. В іншому випадку з 1 квітня міськрада буде ініціювати скасування дозволу на використання землі, яка була виділена фірмі 2004 р. терміном на 49 років.