У фирмы, которая возводит торговый центр в начале Пушкинской, уже нет разрешений на строительство"Ми все більше переконуємося, що фірма-забудовник з іноземними інвестиціями "Харків-Москва" не здатна впоратися з ділянкою по вул. Пушкінській, 2, де мав будуватися торговельно-розважальний центр", - заявив 11 березня під час засідання комісії міськради з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов.

"Залучення інвесторів до будівництва не дає результатів, одні розмови, виходить, фірма веде себе як собака на сіні- сама не робить і іншим не дає. А договір оренди укладено на 49 років. То ми що, повинні тепер цю яму в центрі міста увічнити?" - зазначив О.Кривцов.

Як повідомила заступник начальника інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в Харківській області Юлія Агафонова, на сьогодні у фірми "Харків - Москва" немає дозволу ДАБК на проведення будівельних робіт. Термін дозволу на будівництво закінчився ще 1 грудня 2010 р. Інспекція ДАБК відмовила замовнику у продовженні цього дозволу.

Начальник Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин міськради Тетяна Овінникова зазначила, що з необхідних дозвільних документів у забудовника є лише висновок СЕС та технічні умови ДАІ. Ні узгодження з інститутом "Харківметропроект", ні висновків МНС і метрополітену, ні проекту розв'язки інженерних комунікацій у фірми не виявилося. Також не було продовжено дію висновку управління екології, яке видається на 3 роки.

"Представник "Харків-Москва", що фірма ще рік тому підписала договір з "Констракшн груп" на проведення  будівельних робіт. Однак з початку 2010 р. до цього дня на місці розритої котловану ніхто не з'являвся, проплат ніяких не було, будівництво не ведеться,", - підкреслила Т.Овінникова.

Представник інституту "Харківметропроект" Руслан Кузнєцов підкреслив, що влітку 2011 р. закінчився термін дії всіх кріпильних анкерів. "А колоди, якими викладені стінки котловану, не пролежать 50 років. Ця споруда проектувалося як тимчасова конструкція, термін експлуатації якої закінчився в жовтні 2010 р.", - додав він.

О.Кривцов підкреслив, що термін дії дозволу на облаштування котловану минув, проекту подальшого будівництва немає, консервація об'єкта не проведена, вулиці перекриті парканом. "Окрім того, самовільно використовується земля: фірма-забудовник захопила зайвих півгектара. Цим наноситься збиток територіальній громаді", - заявив віце-мер.

У результаті Харківська міськрада зобов'язала фірму "Харків-Москва" до 1 квітня виконати всі зобов'язання перед містом і привести будівництво до ладу. В іншому випадку з 1 квітня міськрада буде ініціювати скасування дозволу на використання землі, яка була видана фірмі в 2004 р. терміном на 49 років.

Зокрема, комісія зобов'язала фірму "Харків - Москва" до 25 березня розробити заходи з консервації об'єкта і перенести огорожу ділянки в межі, визначені договором оренди. До 1 квітня фірму зобов'язали укласти договір з ліцензованою організацією на проведення моніторингу за станом будмайданчика, виконати повне технічне обстеження конструкцій котловану, зробити санацію труб водовідведення та оглядових колодязів навколо будівництва, перенести залізобетонні огорожі з теплотраси з боку пров. Слюсарного, прибрати з огорож рекламу. До 15 квітня фірма-забудовник має з'єднати раніше відрізаний газопровід на перетині вул. Пушкінської та пров.Короленка.

У фирмы, которая возводит торговый центр в начале Пушкинской, уже нет разрешений на строительство У фирмы, которая возводит торговый центр в начале Пушкинской, уже нет разрешений на строительство
У фирмы, которая возводит торговый центр в начале Пушкинской, уже нет разрешений на строительство У фирмы, которая возводит торговый центр в начале Пушкинской, уже нет разрешений на строительство

Довідка "SQ". Будівництво багатофункціонального бізнес-центру "Європа" (замовник - фірма "Харків-Москва") почалося на вул.Пушкінській у 2008 р. На місці будівництва був виритий котлован під фундамент глибиною 16 м. Пізніше, за словами О.Кривцова, до міської влади неодноразово зверталися представники адміністрації бібліотеки ім.Короленка та мешканці будинків, розташованих недалеко від будівництва котловану, з приводу тріщин у будинках, що з'явилися після початку будівництва. Проектувальник котловану, директор ВАТ "Харківметропроект" Володимир Коровніченко заявив на засіданні міської комісії з питань ТЕБ ​​та НС, що будівництво котловану не є причиною тріщин у будинках.

У травні 2010 р. на той момент в. о. харківського міського голови Геннадій Кернес відзначав, що будівництво "перетворилася на довгобуд" і що орендарям цієї земельної ділянки "потрібно шукати інші шляхи для реалізації проекту".

29 липня О.Кривцов заявив, що "котлован на вул. Пушкінській, 2 у Харкові необхідно законсервувати". Тоді ж представник фірми "Харків-Москва" Олександр Дукер повідомив, що будівельні роботи на котловані не ведуться з вересня 2009 р. "Для початку відновлення робіт з будівництва центру необхідно 12 млн. дол. Поки що цих грошей немає, і коли вони будуть - невідомо", - зазначив О.Дукер.