На Харківщині батарея ППО збила 15 російських літаків. Про роботу захисників неба виданню Армія-INFORM розповів командир батареї зенітно-ракетних комплексів "Бук М1" Сергій Щербак.

У березні 2022 року авіація противника господарювала у небі над Харківською областю безкарно, каже Щербак. Російські літаки літали великими групами, бомбардували і військових, і цивільних.

На Харківщину прибула батарея ЗРК “Бук М1”. "Бук М1" - це самохідний зенітно-ракетний комплекс в основному на гусеничному шасі (існували модифікації на колісному шасі), розроблений за радянських часів і взятий на озброєння понад 40 років тому - в 1979 році. Він призначений для враження цілей ракетами на висотах від 30 метрів до 18 кілометрів. За радянських часів одна батарея самохідних зенітних комплексів, як правило, складалася із шести бойових машин плюс машини управління, бойового та технічного забезпечення.

21 березня підрозділ Щербака збив перший літак. 22 березня було знищено ще два літаки та один безпілотник. Загалом за березень було збито сім повітряних цілей.

До появи ЗРК "Бук М1" російські літаки літали групами до 10 машин на висоті 5 кілометрів. На цих висотах переносні зенітні комплекси не могли їх вражати.

Піхотинці розповідали зенітникам, що авіанальоти гірші за артобстріли. Солдатам не чути відльотів, візуально літаки виявити не можна, атаки відбуваються раптово. З появою зенітників мотострілки отримали надійний захист із повітря. Сили ППО несуть бойове чергування у режимі 24 на 7.

У Харківській області, в районах Балаклії, Ізюму, а згодом і Куп'янська, батарея за вісім місяців бойової роботи приземлила 32 цілі: 15 літаків та 17 безпілотників ворога. Командир батареї Сергій Щербак був нагороджений двома орденами "За мужність".

Ефективно діють інші підрозділи ППО, озброєні ЗРК "Бук М1". В Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ розповідали про роботу батареї під управлінням Ярослава Мельника, яка понад півроку боролася на Харківщині проти військ РФ. Цей підрозділ знищив 11 бойових літаків, дві крилаті ракети, два вертольоти і 13 безпілотників (всього - 28 цілей противника).

З повітряними цілями супротивника успішно борються й підрозділи Національної гвардії. Станом на кінець минулого року на кордоні з РФ на Харківщині гвардійці знищили дев'ять бойових гелікоптерів. Для поразки цілей використовувалися як зенітні установки, і переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК).

Для боротьби проти російської авіації українські сили оборони використовують озброєння, надане дружніми державами. У вересні минулого року над Харківщиною із ПЗРК Stinger збито російський літак Су-30.

Бійці ППО захищають небо та від ударних безпілотників. Лише під час однієї масованої атаки росіян на Харківщину наприкінці грудня із 13-ти запущених “Шахедів” зенітники збили 11.