На Харківщині поки що не можуть реагувати на ракети С-300, але деяка оборона проти них вже є. Про це в ефірі "Українського радіо Харків" розповів бригадний генерал юстиції, начальник Харківського військового гарнізону Сергій Мельник.

"Швидкість ракети С-300, що виходить із Білгородської області, становить приблизно 4600 км на годину. Її приліт до Харкова становить від 40 до 50 секунд – залежно від того, де знаходиться їхній дивізіон. Ситуація така, що нам поки що доводиться терпіти ці удари. Коли вона вийшла, наші системи зафіксували і повідомили службі ДСНС, що є повітряна небезпека, але вона вже доходить до тієї точки, яку вони запланували у себе, та ми вже маємо проти цих ударів певну оборону. Частіше працює наша авіація, яка має протирадіолокаційні ракети, що чітко все відстежують, і ця ракета потрапляє по тому дивізіону, який намагається обстрілювати територію нашої держави", - розповів Мельник.

За словами генерала, є велика потреба в системах ППО Patriot, тому що на сьогоднішній день Харківській області потрібні системи протиповітряної оборони, які мають великі швидкості, щоб зустрічати ракету або на зустрічному курсі, або стріляти навздогін ракетою. Чим максимальна швидкість ракети, яка зустрічатиме С-300 з Білгородської області, тим більша ефективність збивання ракети над нашою територією.

Ситуацію в Харківській області на сьогоднішній день начальник гарнізону назвав стабільною та контрольованою. За його словами, обстріли з артилерійських установок, що почастішали, і ракетні удари свідчить про те, що ворог намагається нас залякати, зломити і зіпсувати новорічні свята.

"Це було передбачувано, і я не бачу в цьому проблем. Ці дії читаються нами як художня книга. Злякати нас неможливо, харків'яни під обстрілами їздять на автомобілях, гуляють, готуються до свят. Я впевнений, що 2023 рік принесе нам перемогу та мир. Тому вірте у ЗСУ, і результати побачите дуже скоро", - зазначив Сергій Мельник.

Після візиту Володимира Зеленського до Вашингтона стало відомо, що США виділять Україні військову допомогу на суму 1,8 мільярда доларів у рамках великого пакету, який вперше включатиме системи ППО Patriot та високоточні керовані бомби для винищувачів.