У Харківській області зі Stinger збито російський літак Су-30. Відео роботи ЗСУ та падіння літака опублікував міністр оборони України Олексій Резніков.

За його словами, літак було збито 24 вересня силами 92-ї механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка.

В листопаді минулого року у Вашингтоні на моє прохання надати Україні Stingers мені відповідали: «Це неможливо». Але вже в січні, за згодою США, ми отримали від наших друзів - Литви, першу партію ПЗРК. Сьогодні наші Герої нищать ними окупантів. (...) Дякую нашим Воїнам за звитягу. Дякую нашим партнерам за підтримку. Те, що вам здається неможливим - можливе. В майбутньому.
Віримо в нашу перемогу!!! - написав Резніков.

Stinger (що перекладається як "жало") - американський переносний зенітно-ракетний комплекс класу "земля-повітря" з інфрачервоною головкою самонаведення. Він призначений для ураження повітряних цілей - від безпілотників до літаків та крилатих ракет, а також для обстрілу надводних та наземних цілей. Зона ураження цього комплексу – до 4500 метрів. Важить близько 16 кг, з них приблизно 10 кг - сама вражаюча ракета довжиною півтора метри. Швидкість польоту ракети – 640 м/с.

Stinger використовується з початку 1980-х, за цей час виготовлено близько 700 тисяч штук. Перебуває на озброєнні близько 30 країн, включаючи західноєвропейських партнерів США по HАТО (Греція, Данія, Італія, Туреччина, ФРН), а також Ізраїль, Південну Корею та Японію. Використовувався у Фолклендських та Афганських війнах, а також військових конфліктах в Ірані, Іраку, Анголі, Сирії.

Точна кількість Stinger, переданих Україні західними партнерами з початку війни, не розголошується. Ще у березні повідомлялося, що США передали Україні 2000 ракет для Stinger. У середині червня було озвучено, що наша країна отримала від Штатів 1400 самих ЗРК.

За даними Генштабу, з початку війни ЗСУ збили 259 російських літаків, 220 вертольотів, 966 безпілотників та 241 крилату ракету.

У Харківській області Stinger теж засвітився: у березні їм вдалося збити російський літак, у травні – два безпілотники.