У Харківській області батарея ППО збила 11 російських літаків та дві крилаті ракети. Про роботу захисників неба розповіли в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ.

Батарея зенітно-ракетних комплексів "Бук М1", якою командує Ярослав Мельник, понад півроку боролася у Харківській області з російськими пілотами. Співвідношення сил було не на користь ППО, вважає Ярослав Мельник. Але на боці українських військових були професіоналізм та висока мотивація.

Було виконано понад 40 бойових пусків, знищено 11 бойових літаків, дві крилаті ракети, а також два вертольоти та 13 безпілотників. Усього на рахунку батареї – 28 цілей противника.

Якось вдалося збити літак, не випустивши жодної ракети. Бійці ППО виявили мету, увімкнули радар підсвічування. Російський пілот зрозумів, що з мисливця перетворився на ціль, і одразу катапультувався. Літак розбився.

За мужність та професіоналізм Ярослав Мельник нагороджений орденом "Золота Зірка" та удостоєний звання Герой України.

Також ефективно в Харківській області діють інші підрозділи, озброєні засобами ППО. У небі над регіоном бійці Національної гвардії знищили 9 бойових гелікоптерів противника.