Група Kalush Orchestra передала гроші у розбитий російською ракетою музей у Харківській області. У Міністерстві культури та інформаційної політики повідомили, що 330 тисяч гривень призначено для відновлення музею Григорія Сковороди у селі Сковородинівка.

7 травня 2022 року музей було знищено ракетним ударом. В експозиції зберігалися видання творів Сковороди, література про нього, книги античних, середньовічних та сучасних філософів та поетів, етнографічні предмети, картини та графічні роботи, пов'язані зі Сковородою. В експозиції також були деякі речі, які належали Григорію Сковороді. Історичне значення має і прилеглий старовинний парк, планування якого з часів Сковороди практично не змінилося.

На щастя, найцінніші експонати колекції вдалося врятувати – їх заздалегідь перемістили в безпечне місце, але меморіальний будинок був зруйнований.

Наприкінці серпня Мінкульт презентував проект "Збережіть українську культуру". Його мета – залучення благодійних коштів на відновлення пам'яток культурної спадщини.

Під час туру Америкою та Канадою музиканти гурту Kalush Orchestra продали свій контрабас, а виручені гроші перерахували на проект "Збережіть українську культуру".

“Під час наших концертів за кордоном ми намагаємось збирати кошти для України. Ось на одному з наших концертів у Вашингтоні виникла думка влаштувати додатково благодійний аукціон. Нам удалося продати новенький контрабас, на якому зазвичай грає Сашко Кондратюк, та отримати велику суму. Ми вирішили передати її до фонду Міністерства культури та інформаційної політики. Крім того, це не перший подібний благодійний аукціон. Ми плануємо й надалі проводити подібні аукціони, щоб зібрати якнайбільше грошей для допомоги українцям", - заявив лідер гурту Kalush Orchestra Олег Псюк.

Задонатити будь-яку суму на відновлення музею можна тут.

Крім музею у Сковородинівці постраждав від обстрілу і пам'ятник Григорію Сковороді, який розташовувався біля будівлі педагогічного університету на вулиці Валентинівській у Харкові.