Скульптуру філософа Сковороди, яка вціліла під час обстрілу, покажуть на виставці в Києві. Йдеться про пам'ятник, який знаходився в музеї в селі Сковородинівка в Золочівській громаді, повідомляє “Суспільне“.

Сковорода народився на території сучасної Полтавської області, але значна частина його життя та діяльності була пов'язана із Харківщиною. Він помер та був похований на території сучасної Харківської області. Його могила зберігається на території музею в селі Сковородинівка, створеному ще 1972 року, на 250-річчя філософа.

3 грудня 2022 року в Україні відзначатиметься 300-річний ювілей філософа. Дата народження Григорія Сковороди включена до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

7 травня 2022 року музей у Сковородинівці зазнав обстрілу з боку військ РФ. Постраждали будинки, частково постраждав пам'ятник відомому філософу.

“Сковорода вистояв – це було символічно. Такий удар, така руйнація, але скульптура вистояла. Це означає, що Сковорода з нами. Центром виставки в Києві буде скульптура Сковороди, що вистояла в музеї. Сьогодні ми попросили реставраторів, щоб вони дали висновок, чи можемо транспортувати цей експонат“, - розповіла директор музею у Сковородинівці Наталія Міцай.

Виставка, на якій буде представлено пам'ятник, відбудеться у грудні у Києві в Українському домі.

Директор музею в Сковородинівці заявила, що скульптуру не реставруватимуть, її законсервують і збережуть, щоб пам'ятник Сковороді був відображенням військових подій, що розгорнулися на території Харківської області у 2022 році.