У Харкові з'явився новий мурал. Полотно присвячено Григорію Сковороді. Майстерність настінного живопису продемонстрували викладач та студенти Харківського педагогічного університету, який має ім'я відомого філософа XVIII століття.

Григорій Сковорода – найвідоміший слобожанський філософ доби Просвітництва – народився на території сучасної Полтавської області. Проте значна частина його життя та творчої активності пов'язані із Харківщиною. На Харківщині у селі Сковородинівці знаходиться могила філософа. У цьому ж селі у 1972 році було створено цілий музей, присвячений Григорію Сковороді. У Харкові філософу було встановлено чотири пам'ятники.

У 2022 році 3 грудня відзначатимуть 300-річний ювілей від дня народження Сковороди. Цю дату внесено в офіційний кадендар ЮНЕСКО на 2022 рік. Жителі обласного центру та регіону готуються до пам'ятної дати.

Твір вуличного живопису було створено на вулиці Алчевських, на якій розташована одна з будівель Харківського національного педагогічного університету імені Сковороди. Автори та виконавці творчого задуму – доцент університету Дмитро Чаус, випускник-магістр університету Єгор Лободинський та студенти Михайло Литвин, Денис Хом'яков та Надія Сидорова.

Полотно виконане у стилі найближчому до примітивізму. Схожий на мультиплікаційний персонаж Григорій Сковорода сидить під деревом у задумі на тлі перетнутої місцевості. Хмари, що плавають по небу, прикрашені вислівами філософа:

  • “Кохання виникає з любові. Коли хочу, щоби мене любили, я сам перший люблю”;
  • “Уподібнюйся пальмі: чим міцніше її стискає скеля, тим швидше і прекрасніше здіймається воно дороги”;
  • "Без ядра горіх ніщо, так і людина без серця";
  • “Все минає, але любов після всього залишається”.

До ювілею філософа готуються й інших населених пунктах області. У Первомайському на честь прийдешнього ювілею висадили алею з дерев. Краєзнавці вважають, що свого часу Сковорода відвідував одне із сіл сучасної Первомайської громади.

Війна внесла свої корективи у підготовку до ювілею. Війська РФ наполегливо намагалися знищити пам'ятні місця, пов'язані з філософом. У ніч на 7 травня прямим попаданням російської ракети було знищено Національний музей Григорія Сковороди. Вцілів пам'ятник Сковороді. Постраждалу під час обстрілу статую представлять на виставці у Києві.

У ніч на 6 липня ракетний удар було завдано по будівлі педагогічного університету на вулиці Валентинівській. Крім самої будівлі, постраждав і пам'ятник Григорію Сковороді, який розташовувався біля входу.