У Первомайському Харківській області на згадку про філософа Григорія Сковороду висадили алею. Як пише “Слобідський край”, загалом було висаджено 30 дерев різних порід.

3 грудня виповнюється 300 років від дня народження Сковороди. Слід, залишений в українській історії відомим філософом XVIII століття, вважається настільки значущим, що портретне зображення Сковороди розміщено на національній валюті (на купюрі номіналом 500 гривень). На грошових знаках, зазвичай, розміщують портрети осіб, чиї досягнення визнаються винятковими.

Сковорода народився на території сучасної Полтавської області, але значна частина його життя та діяльності була пов'язана із Харківщиною. Він помер та був похований на території сучасної Харківської області. Його могила зберігається на території музею у селі Сковородинівка. На могильному камені вибито один із найзнаменитіших афоризмів філософа:

”Світ ловив мене, але не спіймав”.

Тільки у Харкові встановлено чотири пам'ятники філософу. Його ім'ям названо педагогічний університет, йому присвячено цілий музей на території Золочівської громади.

Дата народження Григорія Сковороди включена до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

Російські окупанти намагалися знищити пам'ять про Григорія Сковороду на Харківщині. У ніч на 7 травня війська РФ завдали удару по музею Григорія Сковороди. У ніч проти 6 липня ракета потрапила до будівлі Харківського педуніверситету на вулиці Валентинівській. Пам'ятник Сковороді було пошкоджено, але зруйнувати його не вдалося.

Як стверджує харківський краєзнавець Андрій Парамонов, Сковорода бував і на території Первомайщини, бо з села Олексіївки був родом його улюблений учень Михайло Коваленський, ім'я якого зараз має Первомайська міська бібліотека.

Дерева у Первомайському на честь філософа висадили 29 жовтня на алейках 1/2 мікрорайону (місцева назва – “Бродвей”). До висадки дерев приєдналися місцеві жителі та гості з Харкова.

Відбулася презентація книги “Дорогами Сковороди”, було передано літературні подарунки сільським бібліотекам Першотравневої та Олексіївської громад.