Примусову евакуацію хочуть оголосити на Куп'янському напрямку. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Це питання планують розглянути на найближчому засіданні обласної Ради оборони. Передбачається евакуація сімей із дітьми з усіх населених пунктів на Куп'янському напрямку.

Начальник Куп'янської міської військової адміністрації Андрій Бєсєдін розповів, що в Куп'янську залишається 3,5 тисячі осіб, у Куп'янській громаді - приблизно 7,5 тисячі цивільних, з яких 223 - це діти. Ці діти живуть на правому березі річки Оскіл; усі діти з лівого берега були примусово евакуйовані. 

Для охочих евакуюватися працює безкоштовна цілодобова гаряча лінія: 0-800-33-92-91.

Проведення евакуації пов'язане з посиленням обстрілів у Куп'янському районі. Зокрема, 28 лютого близько 16:50 росіяни вдарили керованими авіабомбами по вокзалу в селищі Великий Бурлук. 48-річний чоловік і 6-річна дівчинка загинули на місці. Мати дівчинки отримала важкі поранення.

Того ж дня було завдано удару авіабомбами по центру Куп'янська. За попередніми даними, росіяни використовували ФАБ-500. Зруйновано будівлю церкви Ісуса Христа та місцеве кафе.

Загинули двоє людей: 39-річний чоловік і 58-річний священнослужитель. Ще четверо - поранені: це дві 31-річні жінки та двоє чоловіків 45 і 52 років.

Також залишається гострою ситуація на підступах до Куп'янська. Тут росіяни зосередили до 40 тис. осіб і сотні одиниць військової бронетехніки та артсистем. За даними президента України Володимира Зеленського, росіяни мають перевагу в снарядах 7 до 1. Бої тривають у районі села Синьківка, за 7-8 км від міста, а також у районі села Табаївка. ЗСУ відбивають усі атаки росіян.

У листопаді минулого року в 66 населених пунктах Куп'янського району вже проводили примусову евакуацію. Тоді з небезпечної зони вивезли 296 дітей.