Співвідношення застосування артилерії Україною і РФ на Куп'янському напрямку - один до семи. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час пресконференції за підсумками форуму "Україна. Рік 2024".

Зеленський наголосив, що тиск РФ у районі Куп'янська залишається сильним, але відзначив зменшення переваги російських військ в артилерії. Раніше вона становила один до 12-ти. За словами Зеленського, для ефективного відтіснення російських військ необхідно досягти співвідношення, яке було під час минулих контрнаступів ЗСУ: один до півтора або один до трьох. 

"Поки не буде такої кількості, ми зможемо стояти або будемо втрачати сто метрів, п'ятдесят метрів. На жаль, усе це для нас важливо. Але стратегічно вирішують військові. Стратегічно важливіше не втратити людей", - зазначив президент.

Про нестачу снарядів на Куп'янському напрямку говорив і мер Куп'янська Андрій Бесєдін. За його словами, ЗСУ стримують російські війська, але у наших бійців мало зброї. Зеленський зазначив, що необхідно наполягати на виконанні домовленостей із партнерами щодо постачання зброї, підкресливши, що це зменшить шанси РФ на успіх. 

Глава держави зазначив, що Куп'янську потрібна допомога, як і всьому Харківському регіону. Але водночас він повідомив, що лінія оборони в Харківській області непогана, і її створювали, зокрема, й за підтримки партнерів. 

Куп'янський напрямок із літа 2023 року залишається однією з найнебезпечніших ділянок спільного російсько-українського фронту. За даними начальника пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Іллі Євлаша, на Куп'янському напрямку РФ зосередила до 40 тис. військових, понад 500 танків, 650 бронемашин, 430 артсистем, більш ніж 150 РСЗВ. Штурмові дії росіяни ведуть біля сіл Синьківка і Табаївка на схід і північний схід від Куп'янська. ЗСУ відбиває всі атаки росіян.

Нещодавно Зеленський сам побував на Куп'янському напрямку. Він ознайомився з оперативною обстановкою і нагородив військових, які відзначилися.