У деякі райони Харківської області можна буде проїхати лише за перепустками. Справа в тому, що з 1 жовтня ЗСУ та Національна поліція обмежать в'їзд до деокупованих населених пунктів Харківщини. Причини - проведення фільтраційних заходів та розмінування території. Про це повідомило видання Kharkiv Today.

Як повідомив директор Департаменту цивільного захисту населення Харківської області Іван Сокіл, на раніше окупованих територіях процвітав колабораціонізм. Фільтраційні заходи спрямовані на пошук длюдей, які сприяли російським окупантам.

Також зафіксовано випадки, коли люди сходять із доріг та тротуарів – і підриваються на мінах. Тому звільнені райони мають спочатку обстежити сапери.

Проїзд до заборонених зон можливий буде лише за перепустками. Волонтерам потрібно буде заповнити заяву, зразок якої можна отримати у Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій України. У заяві необхідно вказати вид волонтерської діяльності та сторінку організації у соцмережах. Надану інформацію перевірятиме Служба безпеки України.

Але навіть наявність перепустки не є гарантією вільного проїзду до заборонених зон. Остаточне рішення прийматимуть військові та поліцейські на блокпостах.

На даний момент потрапити до звільнених міст та сіл, крім представників влади, силових структур та волонтерів, можуть лише громадяни, які мають місцеву реєстрацію.

Ще одним проблемним питанням залишається евакуація мирного населення із сіл та селищ, близьких до зони бойових дій. Зокрема, жителі Ковшарівки та Куп'янська-Вузлового опинились у зоні підвищеної небезпеки, і їхня евакуація була неможлива. 27 вересня губернатор Харківської області Олег Синегубов повідомив про звільнення Куп'янська-Вузлового. Швидше за все, охочі евакуюватись зможуть найближчим часом виїхати.