У селах навколо звільненого Ізюма - важка гуманітарна ситуація, у людей практично немає їжі. Про ситуацію в навколишніх селах "Українському радіо Харків" розповіла волонтерка родом з Ізюма Юлія Чередник.

Саме ця ізюмчанка навесні, під час окупації міста добиралася по полях, лісах, перепливла річку на човні і возз'єдналася з рідними в Ізюмі і змогла вивезти їх, ризикуючи життям.

"Зараз там гуманітарна катастрофа, будівлі зруйновані навіть більше, ніж ми всі вважали. І катастрофа в психологічному стані людей. Поки немає якісної організації роздачі гуманітарної допомоги, ніхто не зробив якісь центри видачі, тому волонтерам зараз дуже складно цей процес організувати. І досі ще немає зв'язку", - розповіла волонтерка.

За її словами, величезні руйнування і проблеми з їжею в селах Бабенкове, Оскол, Капитолівка, Синичино, Кам'янка - вона взагалі майже стерта з лиця землі, але там живе 11 осіб.

"Ми були в шоці. У ці села взагалі не возиться гуманітарна допомога. Благодійні фонди дуже хороші, великі молодці, але про що чують, туди і возять. Тобто на Ізюм возять, а на села ні. Тому ми в наступну поїздку хочемо покрити також Ізюмський район. Проблема в організації, нестачі в гуманітарці немає. Возиться дуже багато. Коли ми поїхали в перший раз, завезли 40 машин гуманітарної допомоги - дуже різноманітної, починаючи від медикаментів, тестів на вагітність і закінчуючи плівкою, стяжками, цвяхами. Ми везли все, везли лікарів і психологів", - додала Юлія Чередник.

Вона розповіла, що місцеві "здичавіли", люди бояться і не вірять, що все налагоджується. Вони намагаються взяти собі побільше, щоб, якщо знову буде окупація, міняти щось на щось, як звикли за півроку. Люди в інформаційному вакуумі, вони навіть запитували у волонтерів,"чи Наш Київ".

За словами Юлії Чередник, у місті величезна потреба в обігрівачах, бо взимку буде світло, але не буде тепла. Газопроводи перебиті, а ліси заміновані, звідти не можна взяти дрова.

"Ще найпоширеніший запит зараз-це свічки, Ліхтарі, скотч, маленькі гвоздики. Навіть якщо вони плівку знаходять, їм треба чимось скріпити. Радіоприймачі, щоб люди хоч щось зрозуміли, що Київ і Харків ніколи не були взяті. Також грілки, обігрівачі. Ми будемо їхати в місто десь з 3-5 жовтня. І я з радістю запрошую в колону до нас, у нас будуть перепустки і супровід", - зазначила волонтерка.

У Харкові з 27 вересня перестали роздавати гуманітарку - вся гуманітарна допомога буде спрямована зараз на звільнені території.

Фото: Юлія Чередник