Звільнені під час вересневого контрнаступу території на Харківщині постійно обстрілюються РФ. Лише за вчорашню добу у Куп'янському районі було поранено семеро мирних мешканців, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Позавчора там від обстрілу постраждали п'ятеро людей, зокрема двоє дітей – сестри 10 та 17 років.

У Дворічній Куп'янського району вчора після російського обстрілу спалахнула школа. У триповерховому будинку горіли дерев'яні конструкції даху, перекриття, актова зала та інші приміщення на третьому поверсі. Загальна площа пожежі становила близько 2000 кв. Пожежу гасили багато годин - о 10:20 її було локалізовано, а о 17:30 повністю ліквідовано. Жертв та постраждалих немає.

Голова Дергачівської громади В'ячеслав Задоренко постійно повідомляє про обстріл звільнених населених пунктів, які перебувають на кордоні з РФ, - Козачої Лопані, Проходів, Токарівки тощо.

Складною залишається і гуманітарна ситуація на деокупованих територіях: світло та воду там лише почали підключати. У п'ятницю у Куп'янську воду розвозили прямо додому.

Влада постійно нагадує про ще одну небезпеку: звільнені території – заміновані. Інформація про людей, що підірвалися на мінах, надходить щодня. За вчора відомо про одного постраждалого: це мешканець Харківського району, він вижив. Позавчора було двоє постраждалих, обидва – грибники. Декілька днів тому, 22 вересня, у Чугуївському районі за добу підірвалися на мінах вісім людей, четверо з них загинули.

Через складну гуманітарну ситуацію, проблеми з інфраструктурою та загрозу обстрілу мешканців звільнених територій просять поки не повертатися до своїх будинків, а тим, хто там залишився, - пропонують евакуацію. У п'ятницю, 23 вересня, з Куп'янська до Харкова було евакуйовано близько 120 осіб, повідомили у ДСНС.