На звільнених територіях Харківської області продовжується розмінування. Як на місцях працюють сапери, розповіли у прес-службі Нацгвардії України.

Інженерні розрахунки обстежують зараз Золочівську та Дергачівську громади, а також Харківський район області - території, які були звільнені два тижні тому під час контрнаступу. Серед найбільш замінованих населених пунктів - Макарове, Турове, Дементіївка, Уди та Гоптівка. Там були знешкоджені касетні боєприпаси від "Смерчів" та "Ураганів", артилерійські снаряди, снаряди для гранатометів, ручні гранати, протипіхотні та протитанкові міни.

"Сапери працюють на безпечній дистанції один від одного - 50-100 метрів. Залежно від забруднення місцевості на розмінування території фахівець витрачає стільки часу, скільки йому необхідно. 100 метрів він може пройти як через 10 хвилин, так і через годину-дві, - розповів командир групи розмінування із позивним "Тротил".

Сапери зосередилися на розмінуванні доріг, узбіччя, житлових будинків, державних та громадських установ, шкіл та дитячих садків. Окупанти часто застосовують різні боєприпаси та способи мінування, нехтуючи положенням Женевської конвенції.

Перед тим, як заїхати до звільненого населеного пункту, проводиться інженерна розвідка.

"У Козачій Лопані було заміновано житлові будинки та вулиці, майже під кожною подушкою були знайдені ручні гранати. А під час розмінування Макарівської школи загинув сапер із моєї групи. Вона була замінована повністю - двері, вікна, навчальні класи, дитячий майданчик", - каже "Тротил".

Як розповіли в Нацгвардії, протитанкові міни шукають за допомогою щупа та металошукача. За допомогою щупа сапер також визначає пластикові інженерні боєприпаси, на які металошукач не реагує. Якщо попадаються розтяжки, вони не знімаються, а знищуються на місці. 

За інформацією міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, Харківська область - лідер у розмінуванні територій.

Міни, снаряди, що не розірвалися, і вибухові пристрої несуть небезпеку для мирних жителів. Але часто цивільні ігнорують попереджувальні знаки та підриваються, бо їдуть на свій страх і ризик через заміновану місцевість, дорогами, лісами та лісовими смугами. Так, у Чугуївському районі за день вісім людей підірвалися на мінах, четверо із них загинули. Серед постраждалих - 67-річна мешканка села Гракове та 52-річний житель селища Чкаловське. Серед поранених - двоє трактористів, що підірвалися на міні, яких поліцейський офіцер громади виявив у полі.

Влада закликає громадян найближчим часом утриматися від повернення на звільнені території.