Війська РФ з липня знали про наступ ЗСУ у Харківській області. У розпорядженні Reuters опинилися документи російських військових із Балаклії.

За даними видання, у записнику невідомого офіцера згадується "перший серйозний виклик" - наступ ЗСУ на село Гракове 19 липня, яке знаходиться на північ від Балаклії. Того дня російські підрозділи втратили семеро людей вбитими, 39 отримали поранення та ще 17 зникли безвісти.

Через кілька днів російські військові отримали від ФСБ інформацію про те, що ЗСУ доставили в район передбачуваного наступу три ракетні системи залпового вогню HIMARS, встановили місце розташування командного посту та чотирьох складів. Про це повідомлялося в документах, переданих командиру російських військ у Балаклії полковнику Попову. 24 липня в записнику полковника з'явилися записи про те, що в результаті удару РСЗВ загинули 12 російських військових.

За даними Reuters, до кінця липня всі офіцери РФ у Балаклії були впевнені в тому, що українські війська мають намір організовувати контрнаступ. При цьому, згідно з документами, знайденими у місті, у російських підрозділах спостерігалася нестача людей та проблеми з технікою. Документ від 30 серпня показує, що в одному з батальйонів було 49 осіб замість 240, а одна з бригад резервістів була укомплектована лише на 23%.

Український контрнаступ розпочався 6 вересня. Очевидці розповіли Reuters, що відступ військових РФ із Харківської області носив хаотичний характер – поранені залишали Балаклію пішки, а військовослужбовці просто тікали, кидаючи техніку та зброю.

8 вересня Балаклію було повністю звільнено.

Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський в інтерв'ю ABC News розповів про деякі деталі звільнення Харківської області. Ідею завдання стрімкого нищівного удару підказала оперативна обстановка. Спочатку в Харківській області передбачалося проведення відволікаючих дій, щоб скувати росіян. Під час планування операції стало ясно, що російські війська на цій ділянці фронту слабшають, ніж очікувалося.

Загалом унаслідок Харківського наступу українські сили оборони звільнили понад 500 населених пунктів. Військові РФ під час відступу кинули понад 200 одиниць техніки.