На Харківщині росіяни розстріляли з кулеметів автобуси з цивільними. Трагедія сталася у Боровій 14 квітня 2022 року.

Того дня до селища увійшла колона техніки армії РФ, це був перший день окупації.

Росіяни пропустили легкові автомобілі з людьми, які намагалися евакуюватись. Але два мікроавтобуси з колони було розстріляно з великокаліберних кулеметів, встановлених на БТР; додатково росіяни використовували вогнепальну зброю.

Зараз відомо про загибель внаслідок розстрілу щонайменше дев'ятьох людей: вони згоріли живцем в автобусі. Ще 13 урятувалися, їх госпіталізували.

Начальник слідчого управління харківської поліції Сергій Болвінов наголосив, що "всі бачили, що там були цивільні".

Андрій Савченко, водій пожежного автомобіля в Боровій, став свідком того, що сталося. Він бачив сам розстріл. Через велику кількість російської техніки було дістатися поранених; їх згодом відвезли до місцевої лікарні.

Інший місцевий житель Олександр Деревнін через місяць разом із друзями поховав останки загиблих. Одразу зробити це було не можна - не дозволила окупаційна влада.

24 січня на цвинтарі у Боровій силовики ексгумували тіла загиблих, вилучили з могил їхні речі. Речдоки будуть відправлені на експертизу. Вона ж установить і точну кількість убитих. Особи загиблих встановлять за ДНК.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України.

 

Російські військові не раз розстрілювали машини із мирними людьми у Харківській області. Так, у перші дні війни окупанти двічі обстріляли авто мешканців Нового Бурлука. Тоді було вбито 10-річну дівчинку. А в березні було розстріляно машину з мирними жителями в Ізюмі; в результаті загинули 3 людини.

Минулої осені у "сірій зоні" між окупованим Сватово Луганської області та звільненим Куп'янськом Харківської області сталася ще одна трагедія. Розстрілявши колону біженців, окупанти вбили 26 людей. Серед убитих були 13 дітей та вагітна жінка.