Харків'яни, які виїхали з міста під час війни, можуть не платити за газ, але для цього потрібно зібрати документи, що підтверджують виїзд. Про це повідомляє "GX" із посиланням на "Харківміськгаз".

У компанії підтвердили, що ВПО чи люди, які виїхали за кордон, мають право на перерахунок, проте плату скасують лише за останні 6 місяців.

Які документи потрібно зібрати для перерахунку

  • довідка з іншого місця перебування із зазначенням періоду перебування, видана установою (підприємством, організацією) та завірена печаткою;
  • закордонний паспорт з відмітками перетину кордону або інший офіційний документ Державної прикордонної служби України, що містить інформацію про перетин державного кордону із зазначенням дати виїзду/в'їзду,
  • копії паспорта громадянина України зі сторінкою реєстрації у Харкові (по кожній відсутній особі окремо),
  • по можливості – довідку про склад сім'ї.

У результаті платіжки за газ, нараховані за нормами, будуть надходити, проте через кожні 6 місяців можна розраховувати на їхнє обнулення.

Як подати документи

Щоб подати документи на перерахунок, не треба їхати до Харкова. Документи можна надати у АТ "Харківміськгаз":

  1. звичайною поштою за адресою: 61004, вул. Москалівська, 57/59,
  2. електронною поштою office@khgorgas.com.ua або contact@khgor.104.ua.

Якщо є можливість приїхати до Харкова, подати документи можна за адресами:

Харків'янам, у квартирах яких є лічильники газу, у компанії радять своєчасно (щомісяця з 1 по 5 число), передавати показники, щоб у платіжках не нарахували неспожиті куби газу.

А ось за послуги з розподілу газу доведеться платити навіть якщо ви довели, що не споживали жодного кубометра палива. Єдиний виняток – пошкодження газової магістралі, руйнування будинку. Як повідомили у компанії, якщо у "Харківміськгазу" є в наявності акти, що підтверджують пошкодження газових мереж, підприємство самостійно здійснює перерахунок за адресами споживачів без необхідності надання письмової заяви та копій документів.

Однак, якщо на підприємстві відсутня така інформація, споживачеві необхідно звернутися до оператора газорозподільних мереж з письмовою заявою та надати документи, які б підтверджували руйнування об'єкта газопостачання.