Як оформити субсидію у Харкові, розповіла начальник управління соцгарантій Департаменту соцзахисту ХОВА Людмила Гончарова.

За її словами, субсидії у Харкові та області з жовтня виплачує Пенсійний фонд, а отримають їх у цьому опалювальному сезоні понад 210 тис. сімей регіону. Субсидія зазвичай призначається на опалювальний та неопалюваний період. Розмір із жовтня, безумовно, розраховуватиметься інший, ніж улітку.

"Тарифи у нас фіксовані, вони довгий час не змінювалися, а дохід для кожної сім'ї свій. Якщо ми говоримо про розмір субсидії за опалювальний період, то стягуватиметься дохід за 1-2 квартали поточного року. Якщо доходи у сім'ї зменшилися, відповідно розмір субсидії збільшиться. Але все це індивідуально. Після того, як ми зробимо нарахування, матимемо дані про середній розмір. Залежно від того, чи це квартира, чи це приватний сектор", - зазначила Гончарова.

Куди звернутися за субсидією

За субсидією можна звернутися до:

  • виконавчі органи сільських, селищних та міських рад громад;
  • Центр надання адміністративних послуг;
  • органи соціального захисту населення.

Можна надіслати документи поштою або електронною формою через офіційний сайт Мінсоцполітики, через єдиний веб-портал електронних послуг.

Хто вже отримує субсидію, можуть не звертатися до інстанцій - у разі перехід відбудеться автоматично. Крім того, для них буде перераховано розмір субсидії на період опалювального сезону.

Важливо враховувати, що Пенсійний фонд виплачуватиме субсидії з 1 жовтня, а з 1 грудня - призначатиме субсидії.

Субсидія та ВПО: що робити

Умови надання субсидій для внутрішньо переміщених осіб такі самі, як і всім. Якщо ВПО орендують житло, вони можуть, як орендарі, звернутися за субсидією. Хоча, можливо, одержують субсидію на своє житло, що залишилося на окупованій території.

Якщо сім'я не отримує житлову субсидію для визначення свого права на неї, можна звернутися до органів соціального захисту населення.

За словами чиновниці, умови надання субсидії ослаблені порівняно з довоєнним часом. Наприклад, зараз не враховується в сукупному доході допомога на проживання ВПО та компенсація витрат на їхнє тимчасове розміщення. Допомога громадських та благодійних організацій також не включається до сукупного доходу при визначенні права та розміру субсидії.

Що робити мешканцям звільнених територій

На деокупованих територіях Харківської області, йдеться про Ізюмський та Куп'янський райони, є чотири управління соцзахисту населення, але поки що частково відновили роботу лише Ізюмське міське та районне управління. Щодо відновлення Куп'янського районного та міського - питання часу.

"Тим, ​​хто раніше був одержувачем через "Укрпошту", виплата йде через "Ощадбанк" копійки або через "Приватбанк". Тому поки що мешканці деокупованих Ізюмського та Куп'янського районів переважно гроші отримуватимуть через банківські установи, і таких громадян у нас налічується близько 40 тисяч ", - Розповіла Людмила Гончарова.

За що можуть позбавити субсидії

Припинити виплати за субсидіями можуть людям, які не сплачують комунальні платежі вчасно. Таке рішення можна оскаржити у суді чи надати документ про затримку зарплати чи пенсії. Субсидію повернуть після оплати заборгованості чи реструктуризації боргу.

Додатково причиною для відмови в субсидії або її скасування може бути помилкова інформація про доходи субсидіанта, його смерть або зміну місця проживання.