У Харкові не рекомендують пити воду з джерел близьких до зони забруднення нафтопродуктами. У лабцентрі заявили, що підземні води не захищені від поверхневих забруднень. У зв'язку з цим існують ризики забруднення підземних вод нафтопродуктами протягом невизначеного часу.

Забруднення довкілля в Харкові сталося після удару "Шахедами", який росіяни 9 лютого завдали по нафтобазі в Немишлянському районі. Вилилося 3 тис. тонн нафтопродуктів, які забруднили територію площею 10 тис. кв. метрів.

Паливо потрапило в річку Немишля, а з неї в річки Харків, Лопань та Уди. Вміст нафтопродуктів у Немишлі був у 95 разів вищим за норму. В інших річках - у 7-9 разів. Для того, щоб запобігти більшому забрудненню річок, на воді встановлювали спеціальні загородження.

Також у лабцентрі повідомили, що досліджували проби води з природних джерел біля Петренківського водосховища та на вул. Печенізькій, 1-А (біля мосту на проспекті Льва Ландау), а також зі свердловин на території приватних будинків, що потрапили в зону забруднення. Фахівці зробили висновок, що наразі вміст нафтопродуктів у воді не перевищує гігієнічні нормативи.