У харківських річках Немишля, Лопань, Уди та Сіверський Донець облаштовують бонові загородження. Конструкції покликані зупинити розповсюдження нафтових плям, які утворилися на воді після удару РФ по нафтобазі в Немишлянському районі Харкова. 9 лютого внаслідок атаки РФ із резервуарів вилилося 3 тисячі тонн нафтопродуктів. У ХОВА розповіли, що безпілотник "Шахед" влучив у захисні споруди, і це спричинило витік нафти. Виникла пожежа, згоріло 15 будинків, загинуло 7 людей.

Разом зі снігом та талою водою пальне полилося у водойми. У районі селища Хорошеве екологи виявили велику нафтову пляму. Наразі вміст нафтопродуктів у річці Немишля у 95 разів перевищує норму, у Харкові, Лопані та Удах - у 7-8 разів. У "Харківводоканалі" повідомили, що у водопровідну воду нафтопродукти не потрапили, а якість води перевіряють щодня. При цьому харків'ян закликають не пити воду з джерел і свердловин.

Загороджувальні бони Харкову передали з Одеської області. Найближчим часом мають надійти додаткові з Полтавщини. 

Як повідомив т. в. о. начальника управління Харківського рибохоронного патруля Володимир Дриль, після встановлення бонових загороджень проводитимуться роботи із застосуванням абсорбуючих засобів, які безпечно розщіплюють нафтопродукти у водоймах й не завдадуть лиха для живих організмів.

Від потрапляння нафтопродуктів у водойми страждають також тварини. Екоактивіст Артем Приходько закликає їх рятувати. У разі, якщо ви знайшли отруєну качку або інших птахів, передайте їх у клініку CentrVet: тварин там приймають безкоштовно. Приходько планує зробити збір коштів після лікування тварин та оплатити послуги клініки. Як зрозуміти, що птах отруївся, - читайте тут.

Контакти клініки:

  • м. Харків, пр-т Гагаріна, 152;
  • тел. (050) 400 71 65;
  • режим роботи: щоденно 9:00-21:00.