Нафтова пляма з Немишлі не потрапила до Сіверського Донця та джерел питної води. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Наразі спецобладнання встановили у двох місцях на річках Уди та Немишля. Це дає змогу стримувати шар плівки з нафти.

Сорбент на вуглеводній основі вже використовують на певних ділянках. Профільні служби моніторять ситуацію і на інших ділянках.

"Найголовніше - паливо не потрапило до джерел питної води, тому загрози для споживачів немає. Вода в кранах харків'ян безпечна і належної якості", заявив губернатор.

Обстеження річок Немишля, Харків, Лопань, Уди проводить Спеціалізована екологічна прокуратура та Держекоінспекція. Після отримання результатів досліджень проб води, ґрунтів і зразків нафтопродуктів буде визначено розмір шкоди, заподіяної навколишньому середовищу, а також призначено інженерно-екологічну, економічну експертизи та експертизу безпеки життєдіяльності.

9 лютого російські війська завдали удару "Шахедами" по нафтобазі в Немишлянському районі. Тоді загинуло 7 людей і згоріло 15 приватних житлових будинків. З нафтобази вилилося понад 3 тис. тонн нафтопродуктів. Паливо потрапило в річку Немишля, а звідти в річки Харків, Лопань та Уди. У Немишлі вміст нафтопродуктів перевищує норму в 95 разів. У Харкові, Лопані та Удах - у 7-8 разів. Уди впадають у найбільшу річку на сході України - Сіверський Донець. Завданням фахівців було не допустити потрапляння нафти в цю річку.