Ловити рибу в Харкові та прилеглих громадах області - не можна. Причина - забруднення харківських річок нафтопродуктами, повідомив заступник голови обласної військової адміністрації Євген Іванов.

9 лютого російські війська завдали удару безпілотниками "Шахед" по нафтобазі в Немишлянському районі Харкова. Із резервуарів розлилося 3 тис. тонн палива. Нафтопродукти потрапили в річку Немишля, а з неї - у Лопань, Харків та Уди

Екоінспекція 12 лютого повідомила, що в районі селища Хорошеве і села Темнівка виявлено нафтову пляму значних розмірів, яка рухалася вниз за течією.

"Звичайно, ні про яку рибу не може йти й мови. Ми обов'язково визначимо локацію (від і до), де це робити небажано. Тим більше, сьогодні ми вже отримуємо перші аналізи. Звичайно, це фактично Уди, Харків, Лопань - частина річок. Переважно Уди. Це все витікало з Харкова в напрямку Безлюдівки і Зміївської громади. Ось той шлях, який уже пройдено, - безумовно, там нічого не можна ловити", - заявив Іванов.

Забруднену воду річок на Харківщині очищатимуть сорбентами. Про завершення робіт жителям регіону обіцяють повідомити.

Також забруднений ґрунт. Начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов заявив, що понад 10 тис. кв. метрів земель забруднені через витік палива.

Разом із цим, "Харківводоканал" повідомив, що екологічна катастрофа не вплине на якість водопровідної води, що подається споживачам. Водозабори "Харківводоканалу" розташовані вище місця впадання річки Уди в річку Сіверський Донець.

Одночасно на підприємстві посилили щоденний лабораторний контроль якості водопровідної води на всіх контрольних точках відбору в місті. Щодня працівники водоканалу відбирають понад 35 проб води, які перевіряють відповідно до програми виробничого контролю. Якість водопровідної води, що надходить у квартири харків'ян, залишається на належному рівні, заявили на підприємстві. У водорозбірні вуличні колонки також подається тільки вода з водопровідної системи, пряме потрапляння в мережі річкової води - виключено.