У Харкові посилюють перевірки водопровідної води. Як повідоми начальник лабораторії санітарно-епідеміологічного контролю за якістю води КП «Храківводоканал» Андрій Стародубов, це робиться через витік нафтопродуктів у річки Харківщини після ураження росіянами нафтобази 9 лютого. 

У накопичувальних резервуарах чистої води та в інших контрольних точках щоденно проводять проби води для контролювання ситуації: 30 проб аналізують за 50 показниками. На сьогодні якість водопровідної води не змінилася: вона відповідає всім санітарно-гігієнічним нормам. Але перевірки все одно вирішено посилити. Якщо стандарти будуть порушені, використають спеціально розроблений план щодо стабілізації ситуації. 

9 лютого росіяни вдарили «Шахедами» по Немишлянського району. Унаслідок ударів загорілася нафтобаза, розлилося близько 3 тисяч тонн нафтопродуктів. Нафтопродукти потрапили в річку Немишля, а з неї - у Лопань, Харків та Уди. У районі селища Хорошеве і села Темнівка виявлено нафтову пляму значних розмірів, яка рухалася вниз за течією. У зв’язку з цим у Харкові та прилеглих громадах заборонили ловити рибу. Містян закликають також допомогти качкам, які отримали отруєння нафтопродуктами.