У Немишлянському районі Харкова після ударів безпілотниками по нафтобазі стався витік палива, вода стала чорною. В обласній військовій адміністрації повідомили, що в навколишнє середовище потрапили 3 тисячі тонн нафтопродуктів.

Спочатку паливо та мастила розтеклися вулицями Котельня та Ясенева, потрапили в річку Немишля і далі за течією в річки Лопань, Уди, Харків.

Екологи взяли проби води в річках. На річці Уди в районі сіл Хорошеве і Темнівка виявлено нафтову пляму великих розмірів, яка рухається за течією.

У ХОВА заявили, що розроблено алгоритм дій, щоб перешкодити руху нафтових плям річкою Уди, яка впадає в Сіверський Донець.

Визначили місце на руслі річки Уди, де збираються ліквідувати нафтову пляму за допомогою портових загороджень і знезараження води сорбентом. 

За результатами попередніх досліджень встановлено, що нафтопродукти не потрапили в джерела з питною водою.

Чим загрожує нафтова пляма на річці?

Нафтова пляма на річці може мати серйозні негативні наслідки як для навколишнього середовища. Серед потенційних загроз:

  • забруднення води: нафта утворює плівку на поверхні води, яка перешкоджає доступу кисню та світла, що призводить до погіршення якості води;
  • нафтопродукти призводять до загибелі риби, інших водних живих організмів, рослин, бактерій і мікроорганізмів;
  • контакт із забрудненою водою і парою нафтової плями небезпечний для здоров'я людей і тварин;
  • забруднення річки нафтою на тривалий термін позбавити людей доступу до питної води і води для сільського господарства та інших потреб;
  • забруднення річок нафтопродуктами завдає шкоди туризму, оскільки береги водойм є місцями відпочинку людей.

Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що в Харкові перевірять усі місця зберігання, транспортування та продажу нафтопродуктів, а також інші небезпечні об'єкти. 

Потрапляння безпілотника в нафтобазу також призвело до масштабної пожежі. Згоріло 15 житлових будинків. Загинули 7 людей, серед яких троє дітей.