На Харківщині військові врятували жінку після обстрілу, надіславши дрон із плакатом "Йди за мною". Про цю історію розповіли у прокуратурі та поліції Харківської області.

Історія сталася влітку 2022 року, коли значну частину Ізюмського району окупували росіяни. За словами начальника слідчого управління ГУ Нацполіції Харківської області Сергія Болвінова, окупанти влаштувалися на території фермерського господарства у селі Велика Камишеваха, завели туди танк, бойову машину піхоти. На дорозі, що веде до села, вони фактично влаштували тир та розстрілювали цивільні автомобілі.

У червні минулого року цивільний автомобіль Mazda виїхав у бік Бахмута. У машині їхали двоє цивільних – 35-річний чоловік та жінка. Вони хотіли евакуювати з Бахмута батьків, але ненароком потрапили на позиції, де стояли росіяни. 23 червня близько 12:00 автомобіль виїхав на перехрестя селищ Велика Камишеваха – Грушеваха – Барвінкове – біля позицій окупантів. Російські солдати відкрили вогонь по автомобілю. Після першого обстрілу хлопця з дівчиною не було поранено.

"Росіяни бачили, що це цивільні, без форми. Незважаючи на це, вони повторно розстріляли автомобіль з усієї наявної у них зброї. Після другого обстрілу чоловік отримав тяжкі тілесні ушкодження. Жінка намагалася надати йому допомогу. Однак постраждалий не зміг піднятися і знепритомнів" , – розповів Сергій Болвінов.

Тоді українські захисники відправили квадрокоптер ближче, і жінка його побачила. Боєць намагався показати, що їй треба сховатись, але вона не розуміла. Тоді він відправив до неї ще один квадрокоптер, на якому прикріпив аркуш паперу з написом "Йди за мною". Жінка попрямувала за дроном, і це врятувало їй життя. Вона вийшла на позиції українських захисників, які надали їй допомогу.

11 b7dd7bda-9b5a-4cf5-ba06-7a26c5e93cc1 da1de23f-8863-42db-9cfc-0cf4bd762df7 kharkiv-kvadrokopter-6

На записі з коптера видно, як до пораненого чоловіка підійшли російські солдати. Вони скинули чоловіка в яму, думаючи, що той мертвий. У ямі постраждалий пролежав понад добу. Прийшов до тями вночі, коли йшов дощ. Він зміг підповзти до автомобіля, залізти у багажник та прикритися ковдрою. Вранці поранений повільно вийшов на позиції ЗСУ. Чоловіку надали першу допомогу та викликали медиків.

Правоохоронці ідентифікували російського військового, який відкрив вогонь із великокаліберного кулемета по автомобілю з парою. Завдяки радіоперехопленню встановлено, що під час телефонної розмови з дружиною підозрюваний, сміючись у слухавку, сказав: "Я людину сьогодні вбив".

Стрілком виявився 26-річний житель Москви Клим Кержаєв, старший лейтенант, командир 1 мотострілецької роти 1 мотострілецького батальйону БТГр (батальйонної мотострілецької групи) 15 мотострілецького полку 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії РФ. Йому повідомлено про підозру за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Вирішується питання про оголошення підозрюваного у розшук.