На Харківщині прискорять ідентифікацію жертв російської агресії. Активізувати роботу з упізнання тіл допоможуть сучасні ДНК-лабораторії, які поліцейські одержали від благодійника.

Лабораторії поліцейським Харківщини надав Говард Грехем Баффетт – американський філантроп, фотограф, фермер, старший син інвестора-мільярдера Уоррена Баффета. У листопаді Баффетт-молодший побував на звільнених територіях області, зокрема в Ізюмі.

19 грудня слідчі отримали три лабораторні комплекси. Четверта лабораторія прибуде до Харкова після тестування. Вартість чотирьох лабораторій складає 1,7 млн. доларів. 20 грудня одна з них вирушить до Ізюму, інші комплекси працюватимуть у Харкові.

Проблема ідентифікації тіл – одна з найбільш актуальних для правоохоронців у період російської збройної агресії. З 7 вересня слідчі поліції разом із прокуратурою виявили на Харківщині понад 900 тіл загиблих. Начальник Головного управління Національної поліції у Харківській області Володимир Тимошко повідомив, що такі вилучення відбуваються щодня. Значна кількість тіл не ідентифікована, є тіла, за якими не можна визначити, чоловік це чи жінка.

За даними начальника слідчого управління Сергія Болвінова, на сьогодні не ідентифіковано понад 200 тіл. Нові лабораторії дозволять порівнювати ДНК загиблих із ДНК ймовірних родичів та оперативно проводити процес ідентифікації.

ДНК - дезоксирибонуклеїнова кислота, макромолекула, що забезпечує зберігання, передачу з покоління до покоління та реалізацію генетичної програми розвитку та функціонування живих організмів. Молекула ДНК зберігає біологічну інформацію як генетичного коду. З хімічної точки зору ДНК - це довга полімерна молекула, що складається з блоків, що повторюються - нуклеотидів. У близьких родичів склад ДНК схожий, що дозволяє визначати родинні зв'язки, наприклад батьківство, ідентифікувати тіла, які важко впізнати.