Зі звільненої Борової у Харківській області повідомляють про численні жертви. Залишені військами РФ міни і боєприпаси, що не розірвалися, забрали життя кількох мирних громадян, розповіли в селищній раді. У місцевому лісі на міні вибухнули чотири людини, двоє з них загинули на місці, ще двоє отримали тяжкі поранення. 29 вересня на міні вибухнула пенсіонерка у селі Степове, ось отримані травми вона закінчилася. Внаслідок прямого влучення ворожого снаряда до трактора загинули троє чоловіків у селі Чернещина. Декілька людей отримали осколкові поранення внаслідок обстрілів.

Протягом кількох днів на території Борівської громади точилися запеклі бої. Борова стала останнім великим населеним пунктом, який утримували окупанти. Під тиском ЗСУ підрозділи противників було вигнано із зайнятих раніше територій. Станом на 3 жовтня селище Борова та більшість Борівської територіальної громади звільнені від військ РФ і перебувають під контролем ЗСУ. На звільнених територіях знаходять підтвердження масових військових злочинів, скоєних окупаційними військами.

Місцевим жителям, які виїхали у зв'язку з окупацією, повертатися на територію громади поки не можна. Там немає електрики, мобільного зв'язку та інтернету. Зберігається небезпека ворожого обстрілу. Заміновано ліси та лісосмуги, поля, пасовища, адміністративні будівлі, житлові будинки, дороги та узбіччя доріг. Наразі триває очищення звільнених територій. Паралельно правоохоронці шукають осіб, які співпрацювали з окупантами.

За даними селищної ради, колаборанти здебільшого залишили громаду до її звільнення. Але є інформація, що декого вже вдалося затримати. Ці дані буде оприлюднено після офіційної заяви правоохоронних органів.

Силовики вже знайшли у Борівській громаді катівні, в яких російські окупанти катували мирних жителів. Тортурну знайшли в селі Піски-Радьківські. Там в імпровізованому ізляторі тримали полонених бійців ЗСУ та мирних жителів. Затримані зазнавали жорстоких тортур. Надійшла інформація про закатованого до смерті учасника АТО із селища Борова.

Наразі силовики шукають аналогічні місця тортур в інших населених пунктах. Раніше камери були виявлені у Вовчанську, Куп'янську, Козачій Лопані, Липцях, Балаклії, Стрілечному. В Ізюмі виявлено масове поховання вбитих окупантами мирних громадян. У деяких загиблих були пов'язані руки, що також свідчить про тортури.