Правоохоронці затримали трьох колаборантів, які співпрацювали з російськими окупантами на території Харківської області.

В Ізюмі Служба безпеки України викрила пособницю РФ, яка допомагала окупантам у розкраданні українського газу. Як повідомили в СБУ, 52-річна ізюмчанка (уродженка Маріуполя) добровільно пішла на співпрацю з російськими військами.

Наприкінці квітня 2022 року підозрювана погодилася на пропозицію очолити газорозподільне підприємство, яке окупанти створили на базі захопленої Ізюмської ділянки газопостачання ПАТ "Харківгаз". Виконуючи вказівки представників РФ, зловмисниця організувала запуск на окупованій території газорозподільної станції та незаконне використання українського газу для потреб військ РФ без урахування в газотранспортній системі України.

Підозрювана затримана. Слідчі СБУ повідомили жінці про підозру за ч.1 ст. 111-2 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років.

Не менш суворе покарання, але вже за ст.111 КК України (Державна зрада) загрожує затриманому 19 вересня мешканцю Вовчанська, який погодився обійняти посаду керівника на незаконно створеному підприємстві лісового господарства і заготовляв деревину для російської армії.

За даними слідства, головний лісничий пішов на співпрацю з російськими військовими під час окупації Вовчанська. Підозрюваний обійняв посаду в незаконно створеному підприємстві "Вовчанське лісове господарство". Він здійснював підбір кадрів, які повинні були забезпечувати діяльність підприємства, а також забезпечував заготівлю деревини, яка в подальшому використовувалася військами РФ для облаштування бліндажів і фортифікаційних споруд проти ЗСУ.

За аналогічною статтею (ст.111 КК України) на лаві підсудних опиниться колишній поліцейський з Куп'янська, який вирішив добровільно перейти на бік військ РФ і зайняв посаду в незаконному правоохоронному органі. Під час окупації міста підозрюваний проводив незаконні обшуки у своїх колишніх колег з метою виявлення та вилучення табельної зброї, закликав співробітників правоохоронних органів до співпраці з окупаційною владою.

Злочин, передбачений статтею 111 КК України, карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

В інтерв'ю виданню "Українська правда" голова Харківської обласної державної адміністрації повідомив, що в регіоні правоохоронці відкрили близько 100 кримінальних проваджень за статтею "державна зрада". Однак, за версією губернатора, це – "крапля в морі". Кількість посібників РФ може бути значно більшим, а виявляти їх правоохоронні органи можуть протягом багатьох років.

"Зараз окремо доведеться працювати по колаборантам. А вони є, і багато, в кожному населеному пункті. Ті, хто зустрічав, годував, ходив, показував проукраїнських людей. І необхідно проявляти принциповість, щоб не повторився 2014 рік – хто проти України, тому тут не місце... Службі безпеки буде на кілька років над чим працювати. Зараз є близько сотні проваджень за держзраду, але це – крапля в морі", - заявив керівник ХОДА.