ЗСУ зможуть звільнити Куп'янськ протягом трьох діб. Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Українські сили в контрнаступі в Харківській області 8 вересня просунулися на 20 км від основного тилового вузла Росії в Куп'янську. Українські війська, ймовірно, захоплять Куп'янськ протягом наступних 72 годин, серйозно погіршивши, але не повністю розірвавши російські наземні лінії зв'язку (GLOC) з Ізюмом", - йдеться у звіті.

Аналітики ISW відзначають, що успіхи України на лінії Харків – Ізюм "створюють тріщини в російському інформаційному просторі та підривають довіру до російського командування" до ступеня, якого не було з часів невдалої російської переправи через річку Сіверський Донець у Білогорівці (Луганська область) у середині травня.

Російські війська здійснили обмежені наземні атаки через східну вісь.

Тим часом українські захисники продовжують обстріли російських шляхів постачань, пунктів управління та складів боєприпасів у Херсонській області.

Натомість російська окупаційна влада продовжує посилювати репресії та фільтраційні заходи для приборкання українських партизанів та проукраїнських диверсантів.

Раніше вперше за півроку, з 27 лютого, представники мерії тимчасово окупованого Куп'янська звернулися до місцевих мешканців у соцмережах. Звернення депутата Куп'янської міськради Вадима Крохмаля було опубліковано ввечері 6 вересня на сторінці мерії у Facebook.

Вадим Крохмаль закликав мешканців готуватися до визволення міста. Він також закликав місцевих жителів не брати участь у референдумі, який готують окупанти, і зазначив, що СБУ має список усіх жителів міста, які погодилися співпрацювати з РФ.

Довідка. Російські війська захопили Куп'янськ 27 лютого. Мер Куп'янська Геннадій Мацегора пішов на співпрацю з окупантами, заявивши, що таким чином хотів уникнути жертв.

У лютому Харківська обласна прокуратура повідомила Мацегору про підозру в зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України та у державній зраді.

Пізніше окупанти заарештували Геннадія Мацегору, і місто та район очолив 44-річний колаборант.