На Харківщині затримали вчителів із РФ, які викладали в українських школах за російською програмою. Як повідомила міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, відступаючи, російські солдати їх покинули.

"На території нашої держави зараз перебувають російські громадяни, які незаконно приїхали на тимчасово окуповані території й проводили там незаконну діяльність. Ми багато разів попереджали, що це є злочином, однак вони не дослухалися. Вони не громадяни України, щоб судити їх за колабораціонізм. Порушення Женевських конвенцій, зокрема щодо навчання дітей на окупованих територіях у звичних їм культурних традиціях і їхньою мовою, – це порушення законів війни, за що передбачено окрему відповідальність. Запевняю: російські громадяни точно будуть покарані, якщо не залишать нашу територію негайно", - заявила Верещук. 

Віцепрем’єрка наголосила, що російських вчителів не розглядатимуть як полонених для обміну, оскільки вони не є комбатантами.

Нагадаємо, на Харківщині чиновник в обмін на посаду став співпрацювати з окупантами. За інформацією СБУ, повідомлено про підозру у колабораційній діяльності начальника відділу освіти Куп'янської міськради Роману Долгіну.

Так, з початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України чоловік добровільно перейшов на бік ворога та погодився зайняти псевдопосаду "начальника відділу освіти у тимчасовій цивільній адміністрації Куп'янського району Харківської області".

Колаборант активно виконував організаційно-розпорядчі, адміністративно-господарські функції у незаконно створеному окупаційною владою органі на тимчасово окупованій території Куп'янського району.