Жителям Богодухівського району Харківської області, який прийняв найбільше переселенців, пропонують евакуацію на зиму. Про це повідомили у Богодухівській міській раді.

Так, у зв'язку із можливими перебоями у роботі критичної інфраструктури мешканцям пропонується можливість тимчасового переїзду на зиму до Житомирської області. Як зазначили у міськраді, житлом на місці люди будуть забезпечені.

"Для реєстрації просимо до 19 вересня включно дзвонити за телефоном (057) 583 20 02, телефонувати можна до 19.00", - говорится у повідомленні.

Зазначимо, що Харківська область область готується до найскладнішого опалювального сезону в новій історії. Не виключені обстріли та ракетні удари з боку РФ щодо критичної інфраструктури регіону. Так, уже 11 вересня РФ двома ракетами вдарила по ТЕЦ-5. Через це Харків та область на кілька годин виявилися повністю знеструмленими, а в кранах зникла вода. Окрім загрози обстрілів, залишається незрозумілою ситуація з газопостачанням регону: тут також можливі перебої.

Богодухівський район - що це і де це?

У Богодухівський район входить п'ять територіальних громад:

  • Богодухівська,
  • Валківська,
  • Золочівська,
  • Коломакська,
  • Краснокутська.

Активні бойові дії проходили тільки в Золочівській громаді району, інші вважаються одними з найбільш спокійних територій прифронтової Харківської області.

У зв'язку з цим Валківська та Краснокутська громади є лідерами за кількістю ВПО, що прибули до них: після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну прихистили найбільше людей, які через війну були змушені залишити свої будинки. Так, у Валківській громаді влаштувалися понад 20 тис. осіб, а у Краснокутській – майже 14 тис. осіб.

Зима близько: що робити мешканцям Харківської області

Раніше міністр реінтеграції Ірина Верещук розповіла, що обов'язкову евакуацію з Харківської області може бути оголошено за умови проблем із проходженням опалювального сезону. У разі ухвалення такого рішення обов'язкова евакуація стосуватиметься не всієї області, а окремих районів.

При цьому голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов рекомендував мешканцям області замислитись про альтернативне джерело опалення.

"Якщо це багатоповерхова будівля - навряд чи пелети чи буржуйки врятують ситуацію у разі аварії на ТЕЦ. Якщо це приватний будинок, якщо є можливість встановити альтернативне джерело опалення і люди на це мають кошти, то, звичайно, це потрібно робити", - пояснив Олег Синєгубов.

Для всіх, хто вирішив перезимувати в рідному місті або селищі, нікуди не виїжджаючи, згодяться наші рекомендації щодо специфіки життя в майбутньому осінньо-зимовому періоді.