Обов'язкова евакуація з Харківської області може бути оголошена за умови проблем із проходженням опалювального сезону. Про це заявила віце-прем'єр – міністр реінтеграції Ірина Верещук.

Вона наголосила, що у разі ухвалення такого рішення обов'язкова евакуація стосуватиметься не всієї області, а окремих районів.

Наразі влада аналізує, яким буде опалювальний сезон у найбільш обстрілюваних областях, у тому числі Харківській.

Центральна влада чекає на листи від обласних військових адміністрацій, на підставі яких і прийматиме рішення про евакуацію з окремих районів цих областей, - резюмувала міністр.

За її припущеннями, з окремих районів Харківської, Запорізької та Миколаївської областей можуть виїхати до 500 000 осіб.

У разі оголошення обов'язкової евакуації держава обіцяє людям, які погодяться виїхати, безкоштовний переїзд, місце проживання, харчування, медичне обслуговування та виплату у розмірі 2200 грн., заявила міністр.

Нагадаємо, кілька днів тому Верещук заявила, що обов'язкову евакуацію, окрім Донбасу, планують оголосити на частині територій Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Наступного дня губернатор Харківської області Олег Синєгубов заявив, що регіон планово готується до евакуації, але поки що підстав для неї немає.

Він пояснив, що підставами для примусової евакуації можуть бути:

  • небезпека оточення міста;
  • взяття інших територій регіону під тимчасову окупацію;
  • проведення активних бойових дій у межах населеного пункту.