Наступний осінньо-зимовий період обіцяє бути особливо важким. Він і в колишні роки для значної частини населених пунктів не був простим, але цього сезону на комунальні трабли у вигляді зношених мереж, нестачі грошей та зростання цін на енергоносії суворий відбиток накладають ще й умови воєнного часу.

Заяви мера Харкова Ігоря Терехова скоріше сповнені стриманого занепокоєння, ніж впевненого оптимізму.

"Попереду - опалювальний сезон, холоди. Нам потрібно, щоб харків'яни не замерзли, не померли від морозів. Останні обстріли показують, що агресори цілеспрямовано бомбардують інфраструктуру "Харківських теплових мереж" - ТЕЦ, котельні, тепломагістралі. І від того, як ми підготуємося до опалювальному сезону, як діятимемо під час обстрілів в осінньо-зимовий період, залежить дуже багато", - повідомив голова другого за величиною міста країни на нещодавній зустрічі з представниками іноземних організацій.

Відповідальні за проходження опалювального сезону обіцяють зробити все можливе і навіть більше. Той самий мер повідомляв, що незважаючи на постійні обстріли, комунальники готують місто до централізованої подачі тепла, і паралельно створюються склади з теплим одягом, щоб у разі потреби видавати його людям. У планах мерії – розгорнути пункти обігріву.

Але середньостатистичний громадянин, озброєний багаторічним досвідом, привчений до правила: на представницькі органи влади сподівайся, а сам готуйся до труднощів.

Найбільш радикальні фахівці з підготовки до майбутньої зими рекомендують придбати грубки-буржуйки, які добре зарекомендували себе ще за часів громадянської війни столітньої давності.

Обізнані люди рекомендують провести нескладний комплекс підготовчих заходів, які згодом допоможуть скрасити важкі зимові вечори.

Утеплення та освітлення будинку

Утеплюйте будинок максимально. Якщо ви ще не замінили вікна – змінюйте. Немає можливості – утеплюйте. Діставайте теплі пледи та ковдри, якими можна не тільки вкриватися, але й завішувати вікна для скорочення втрат тепла.

Непогана річ – спальний мішок. Його використовують для сну на пленері навіть за мінусової температури. А є певна надія, що до мінусової квартири не дійде.

Для екстреного освітлення житла запасіться гасовими лампами (і, відповідно, гасом), сірниками, запальничками, свічками, ліхтариками та батарейками до них.

Одяг і взуття

Почати варто з перевірки гардеробу. Чи достатньо в ньому теплого одягу? Вона може стати в нагоді не тільки на вулиці, а й у приміщенні.

Краще гріє багатошаровий одяг. Отже, крім зимових курток потрібно запастись теплими светрами та вовняними безрукавками.
Взуття краще вибирати з устілками з підігрівом. Можна купити устілки на акумулятор або хімічні. Устілки на акумуляторі - багаторазові, але їхній очевидний мінус - залежність від електропостачання. Ефект хімічних устілок ґрунтується на реакціях, що протікають усередині. Але вони одноразові.

Неодмінний пункт - тепла білизна. Колготи або лосини для жінок та кальсони для чоловіків.

Не менш серйозно слід підійти до теплого домашнього одягу: теплі спортивні костюми, флісовий одяг, вовняний або хутряний жилет, теплі домашні тапки, в'язані шапки і, звичайно ж, старі добрі в'язані бабусині шкарпетки.

Для тих, хто страждає на письменницький свербіж, знадобляться рукавички зі знімними пальцями.

"Замінники" опалення

Мешканцям приватних будинків непогано було б мати генератор, твердопаливний котел, дрова, солярку. Якщо на все грошей не вистачає, купіть бодай щось одне, виходячи з конкретних умов життя та фінансових можливостей. За наявності лісопосадок години дозвілля можна присвятити збиранню хмизу. За звалене дерево можуть покарати, але за зібрані в лісі ціпки – поки що ні.

Для мешканців багатоквартирних будинків передбачено електрообігрівач. Але за відсутності світла його функціональність знижується до нуля.

Їжа

Для запасів на чорний день згодиться все, що не швидко псується. Сіль, крупи, цукор – королі запасів. Тримати їх варто подалі від вологи. Не завадять сухарі. Взимку холодно, тому запаси тушонки не пропадуть навіть при відключенні холодильника. Олія, горіхи, насіння, карамельні цукерки, каші та супи швидкого приготування. Наявність льоху вирішує проблему із зберіганням закруток (домашньої консервації) та овочів – картоплі, моркви, буряків. Загалом пункт “запаси на зиму” досить зрозумілий, оскільки багато громадян продовжували робити їх щорічно незалежно від рівня геополітичної напруженості.

Зробити запаси для свійських тварин (кіт-собака) теж нескладно, тому що сухі корми зберігаються відносно довго.

Побутова хімія та косметика

Пральний порошок, мило, шампунь, туалетний папір купують із запасом на шість місяців, щоб вистачило з середини жовтня до середини березня. Навіть якщо в магазинах не буде дефіциту, виганяти організм, що слабшає від відсутності тепла, зайвий раз на мороз немає сенсу.

Креми для обличчя та для рук, гігієнічна помада не є настільки обов'язковими, але, в принципі, якщо в квартирі залишається ще вільне місце, не зашкодять.

Ліки

Запасайтеся препаратами від хронічних захворювань, а також традиційними ліками з дорожньої аптечки (жарознижувальне, знеболювальне, антигістамінне, пластир та інше). Запас ліків має бути щонайменше на два-три тижні, і, по можливості, його слід регулярно оновлювати.

Заняття для душі

Життя і без того летить галопом, проте... Краще, щоб важкі часи пролетіли якнайшвидше. Тож продумайте цікаву для себе культурну програму.

За наявності електрики скоротати час допоможе "найважливіше з мистецтв". Саме час переглянути світову кінокласику. Відмінно вбиває час розгадування кросвордів та в'язання на спицях. За наявності високого рівня заперечення досягнень постмодернізму починайте читати паперові книжки. Не бійтеся виглядати архаїчним. Наприклад, відключення електрики автоматично відправляє вас у XIX століття без вашої волі.

Якщо є сили, починайте тягати гантелі. Це і відверне від похмурих думок, і зігріє. Поводьтеся, як граф Монте-Крісто після знайомства з абатом Фаріа, щоб зустріти звільнення від зимового полону людиною, що зійшла на більш високий ступінь особистісного зростання.

Загалом тут фантазія нічим не обмежується, крім рамок чинного законодавства. Наприклад, якщо ваше хобі – колабораціонізм, то не виключено, що частину зими ви проведете у спеціалізованій установі, де про ваш обігрів та їжу опікуватимуться треті особи.

І як бонус – дуже цінна рекомендація щодо розподілу зусиль на збереження тепла. Якщо взимку з опаленням буде справді не супер, не варто намагатися утеплити всю квартиру. Спрямуйте зусилля на те, щоб зробити теплою хоча б одну кімнату. Саме так у архаїчні часи чинили власники великих палаців та замків. Також були не позбавлені розсудливості люди.

Під час створення матеріалу використовувалися дані із сайту kp.ua