Війська РФ намагалися наступати на сході Харківської області. Про це повідомляється у зведенні Генерального штабу ЗСУ станом на 6 годин 19 лютого.

Російські підрозділи прагнули просунутися в районі сіл Гряниківка та Масютівка у Куп'янському районі. Атаки противника були відбиті українськими бійцями.

Гряниківка – село за кілька кілометрів на схід від смт Двурічна. Населені пункти ділить річка Оскол. До вторгнення у Гряниківці проживало понад 600 осіб. Нині залишилося не більше десяти. Село неодноразово зазнавало атак і практично знищено російськими обстрілами.

Масютівка – одне з найдрібніших сіл області, розташоване на східному березі річки Оскол на південь від Дворічної. До війни у Масютівці проживало 22 особи.

Постійно обстрілюється селище Дворічне. Волонтери повідомляють, що тут пошкоджено або зруйновано 80% будівель. За даними харківського губернатора, у населеному пункті залишилося 20% жителів (до вторгнення у Дворічній проживало понад 3,5 тис. осіб).

Артилерія противника також обстріляла Новомлинськ, Куп'янськ та Берестове.

На Слобожанському напрямку в районі українсько-російського кордону зосереджені підрозділи противника. Проте наступальних угруповань українська розвідка не виявила. Під обстріл потрапили Ветеринарне, Козача Лопань, Стрілеча та Красне Перше.

Також російські війська наступали на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямах у Донецькій області, але були відбиті.

Протягом доби, 18 лютого, російські окупанти завдали 4 авіаційних та 15 ракетних ударів, більшість із них - по цивільних об'єктах у Хмельницькій, Дніпропетровській, Донецькій та Херсонській областях. Також ворог здійснив понад 50 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

Українські ППО за добу збили дві крилаті ракети типу "Калібр", а ракетники та артилеристи вразили один район зосередження живої сили противника.