Декілька сіл у Золочівській громаді Харківської області закрито на в'їзд. Про це повідомив голова селищної військової адміністрації Віктор Коваленко. Зокрема, закрито в'їзд у села Червона Зоря та Костянтинівка. В останньому залишилося шестеро людей.

Причина - замінування територій. Коваленко розповів, що війська РФ дистанційно мінували територію протипіхотними фугасними мінами "Пелюсток". Використання таких мін заборонено міжнародною конвенцією.

Також по Золочівській громаді розкидані пластикові міни, які не розпізнає металошукач. Такі міни можна знайти у селах Макарове та Турове.

Через замінування у Золочівській громаді також заборонили відвідувати цвинтарі у селах Морозова Долина та Лемищині.

Люди вже можуть повернутися до села Уди. Але для цього потрібно отримати спеціальний дозвіл від військової адміністрації. Також необхідно зателефонувати до ДСНС (101) та залишити заявку, щоб сапери обстежили територію будинку та двір.

Село Уди дуже постраждало внаслідок воєнних дій. У вересні Коваленко говорив, що населений пункт практично знищений – там не залишалося жодного цілого двору.

Громада постійно обстрілюється й сьогодні. Від обстрілів страждають Уди, Червона Зоря, Гур'єв Козачок.

З початку війни в Золочівській громаді загинули 64 мешканці, ще 104 особи отримали поранення.

Фахівці з мінної безпеки підготували рекомендації, які допоможуть врятувати життя та зберегти здоров'я при виявленні підозрілих предметів:

  • негайно зупиніться та спробуйте позначити небезпечне місце, наприклад, кольоровим одягом: спеціальним службам буде легше знайти точне місце передбачуваної вибухівки;
  • відійдіть від місця, де ви виявили підозрілий предмет, на безпечну відстань – приблизно 200 метрів;
  • відходити обов'язково потрібно максимально точно тим самим шляхом, яким ви прийшли;
  • з безпечного місця необхідно одразу повідомити поліцію, службу з надзвичайних ситуацій про підозрілий предмет та місце його розташування.

Значна частина території Харківської області є зоною мінної небезпеки. За оцінками фахівців, для розмінування потрібно не менше десяти років.