СБУ спіймала жінку, яка намагалася зірвати контрнаступ у Харківській області. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

У період з червня по вересень 2022 року затримана збирала та передавала росіянам геолокації підрозділів ЗСУ, а також інформацію про їхнє важке озброєння та орієнтовну чисельність особового складу на Куп'янському напрямку.

Для отримання цих даних жінка обходила прифронтові території, потайки фотографувала місця тимчасової дислокації українських сил і надсилала координати та описи своєму зв'язковому з російської розвідки. Зв'язковим був її знайомий колаборант, який працював у незаконно створеному відділенні МВС РФ у Балаклії. Далі інформація йшла до кадрових співробітників спецслужб РФ.

Відомості передбачалося використовувати для стримування контрнаступу ЗСУ в Харківській області.

Після звільнення регіону восени 2022 року жінка повернулася в деокуповану Балаклею і спробувала знищити докази своєї злочинної діяльності. Однак співробітники СБУ задокументували її дії, встановили місцезнаходження та затримали.

Під час обшуку в затриманої вилучено мобільний телефон із доказами.

Наразі жінці оголошено підозру за ч.3 ст.114-2 КК України за несанкціоновану передачу даних про ЗСУ. Обрано запобіжний захід - тримання під вартою. Жінці загрожує до 12 років тюремного ув'язнення.