Знищена агрофірма з Харківської області збирається позиватися до РФ. Як пише "Суспільне", мова про комплекс "Слобожанський" - один із найбільших у регіоні.

До початку повномасштабного вторгнення РФ на двох фермах комплексу, у селищі Чкаловському та селі Іванівці, було близько 70 тис. свиней, а на момент деокупації їх кількість скоротилася вдесятеро - до 7 тисяч. Наразі працівники агрокомбінату відновлюють роботу.

За словами гендиректора "Слобожанського" Дениса Прокопця, у березні на ферму прийшли російські військові: вони приїжджали на вантажівках, вибивали двері, заходили до сараїв, розстрілювали тварин та забирали туші собі. Нині тут - уламки снарядів, останки мертвих тварин та розбиті приміщення.

З травня до вересня біля агрокомплексу точилися бої. У вересні ЗСУ звільнили селище, до цього підприємство майже не працювало. Через брак води та корму, хвороб та обстрілів тварини гинули.

Як розповіла бухгалтер агрокомбінату Вікторія Таран, свиней роздавали людям. Тварин забивали у дві зміни, приїжджали жителі громад та забирали туші.

За словами керівництва агрокомбінату, щоб відновити поголів'я, знадобиться три-чотири роки.

Майже всі 6,5 тис. га орендованих земель, на яких працівники агрокомбінату вирощували зерно, заміновані. Урожай із них зібрати не змогли, а комбікормовий завод зруйновано. Росіяни забрали звідси обладнання, викрали 19 машин. Ці збитки підрахували: їх - приблизно на 12 млн гривень.

А суму загальної шкоди продовжують підраховувати. Приблизно виходить близько 560 млн. гривень, без урахування коштів на відновлення.

Підприємство готує позови до міжнародних судів, щоб отримати грошову компенсацію від РФ. Наразі на агрокомбінаті відновлюється робота. Наприкінці січня тут очікується перше потомство.

І бізнес, і сільське господарство у Харкові та області сильно постраждали внаслідок воєнних дій. Приміром, у квітні в результаті обстрілу російської армії було зруйновано ферму в районі Лозової, а також навесні окупанти обстріляли ферму в селі Підсереднє.

У складному становищі опинилася ферма "Пані Юпітер", там до війни утримувалося 700 голів великої рогатої худоби голштинської породи, з них - 350 корів. Внаслідок військових дій ферма була частково зруйнована.

Росіяни знищили і велику молочну агроферму "Агромол" у Шестаково, яка розташована дорогою на Вовчанськ. До повномасштабного вторгнення тут було одне із найбільших агропідприємств в Україні. На фермі містили понад 3000 голів худоби, вирощували соняшник, пшеницю, виробляли цукор та по 40 тонн молока на день. Внаслідок обстрілів ферма зруйнована на 80%. З 3 тис. корів російські окупанти вбили 2 тисячі, розгромили приміщення, техніку - поламали та пограбували, зерно, соняшник й цукор - вивезли.