У Харківській області на протитанковій міні підірвалася машина для розмінування Armtrаc, повідомили в МВС.

НП сталася біля села Морозівка Ізюмського району під час очищення території біля ліній електропередач. Люди не постраждали.

Машина для розмінування Armtac створена у Великій Британії. Це важкий броньований трактор із 3-метровим ковшем попереду. Вага машини 23 тонни. Максимальна швидкість - 7 км/год. За годину машина може обробити близько 2 500 квадратних метрів території (половина футбольного поля). Техніка знешкоджує вибухонебезпечні предмети на глибині 55 см. Має надійний захист від протитанкових мін вагою до 10 кг. У Харківській області Armtrac почали використовувати в жовтні 2022 року.

Харківська область - одна з найбільш замінованих у країні. Для розмінування використовується спеціалізована техніка. Однак і серед техніки є втрати. 

17 жовтня також на протитанковій міні підірвалася машина для розмінування

Наприкінці серпня підірвався і згорів радіокерований трактор, який працював у селі Явірське Ізюмського району.

Але парк техніки для розмінування постійно поповнюється. Наприкінці жовтня саперам Харківщини передали нову машину для розмінування. Техніка тривалий час проходила випробування. Вартість такої машини 5,6 млн грн. 

Загалом використовується більше 70-ти одиниць спецтехніки.

За минулу добу 9 листопада бійці ДСНС у Харківському, Ізюмському, Куп'янському, Богодухівському та Чугуївському районах області обстежили:

  • близько 11 га території, з них 1,7 га за допомогою машин механізованого розмінування;
  • 10 км ліній електропередач;
  • 910 м автомобільних доріг;
  • території 12 приватних будинків.