У селі Явірське Ізюмського району трактор на радіокеруванні, за допомогою якого розміновували поля, п'ять разів підривався на мінах і зрештою згорів. Машина належала місцевому фермеру Олегу Гірману, пише "Суспільне".

Олег Гірман є власником трьох агропідприємств - "Явірське", "Укрбалпром" і "Агрогрейнплюс", які займаються вирощуванням сільськогосподарських культур, розведенням худоби, виробництвом і переробкою молочної продукції, м'яса, олії та продуктів борошномельно-круп'яної промисловості. Також до сфери його діяльності входить оптова торгівля зерном, необробленим тютюном і кормами для тварин.

Трактор обійшовся фермеру майже в мільйон гривень. Ще 60 тисяч коштував каток до нього.

Трактор пропрацював у полях, через які проходила лінія фронту і які ще не обстежені саперами, лише півтора місяця. За цей час він пройшов близько 500 гектарів і 5 разів підривався на боєприпасах. Найбільше снарядів виявилося на територіях, де стояли російські війська, каже фермер.

Останній виїзд трактора в поле був 28 серпня: цього дня він підірвався на міні і згорів. Через щільну замінованість території рятувальники не змогли виїхати на пожежу. Щоб дістатися до місця події, спочатку потрібно було розмінувати дорогу і частину поля, яку вже проїхав трактор.

Впоратися з вогнем самотужки теж було неможливо. Трактор довелося кинути посеред поля.

За словами Олега Гірмана, він планує купити ще один трактор, переобладнати його на дистанційне керування і продовжувати обстежувати поля.

Харківська область - один із найбільш замінованих регіонів України. В ООН пропонують розробити карту забруднених снарядами сільгоспугідь, яка має спростити роботу піротехніків і прискорити темпи розмінування угідь.