Харківське підприємство відсудило репарації у РФ. Рішення про компенсацію втрат сільськогосподарському підприємству "Ортехсервіс" прийняв Господарський суд Харківської області.

На території Ізюмської міської громади є склад цього підприємства. З березня до вересня 2022 року ця територія була окупована. За цей час зі складу зникла продукція на суму понад 3,6 млн. грн.

"Ортехсервіс" звернувся до суду з проханням визнати підприємство стороною, яка зазнала збитків через збройну агресію РФ. Суд задовольнив позов і ухвалив стягнути суму збитків із Міністерства юстиції РФ.

Репарацію від РФ розраховує отримати і комунальне підприємство "Харківводоканал". З початку війни понад 100 російських снарядів і ракет потрапляли до різних об'єктів водоканалу: насосні станції, камери перемикання, кабельні лінії, трубопроводи.

Репарації є одним із видів матеріальної компенсації за шкоду, заподіяну неправомірними діями однієї держави по відношенню до іншої, - наприклад, збройною агресією. У цьому випадку РФ напала на Україну, порушивши міжнародні правові норми.

У світовій історії є приклади виплати репарацій. Німеччина двічі виплачувала репарації: після Першої світової війни на користь країн Антанти, після Другої світової – на користь країн, які постраждали від нацистської окупації.