"Харківводоканал" ремонтує своє обладнання після обстрілів, але щоб відремонтувати великі об'єкти, розраховує на репарації РФ та інвестування європейських партнерів. Про це в інтерв'ю "Суспільному" розповів заступник гендиректора КП "Харківводоканал" Владлен Волков.

"Є ті об'єкти, за якими чекаємо на повернення завданих бойовими діями збитків. Тому що там великі фінансові витрати. Одне з основних джерел, яке ляже у відновлення, - репарації від РФ. Крім того, багато представників європейських держав приїжджають до нас на водоканал, пропонують свої умови, інвестиційні програми", - наголосив Волков.

За його словами, якщо у березні близько 12% харків'ян платили за воду, у квітні – 17%, а в середньому за 2022 рік населення Харкова сплатило 50% за воду, то у грудні – вже 90%. Волков також додав, що вони прорахували тариф на 2023 рік і він мав би зрости на 30%, але піднімати тарифи водоканал не буде. До речі, нещодавно у харків'ян з'явився новий спосіб платити за воду без комісії через платіжну систему EasyPay.

Також заступник гендиректора КП "Харківводоканал" розповів, що з початку вторгнення обсяг водопостачання у Харкові значно скоротився. У перші місяці він упав майже втричі через те, що харків'яни масово залишали місто. Нині ж Харків вийшов майже на довоєнні обсяги споживання води.

За словами Владлена Волкова, з початку вторгнення було понад 100 влучань у різні об'єкти водоканалу: насосні станції, камери перемикання, кабельні лінії, трубопроводи, але якість води у Харкові не змінювалась.

"Я перевіряв на собі. Ми як працювали з коагулянтом, так і працюємо. Коагулянт – це реагент, який використовується для очищення води. Тобто хімічний склад води не змінився", - сказав Волков.