Харківська область потребує від РФ десятки мільярдів гривень репарацій. За словами міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Руслана Стрільця, російські війська вже завдали довкіллю регіону збитків на 83 мільярди гривень.

Репарації є одним із видів матеріальної компенсації за шкоду, заподіяну неправомірними діями однієї держави по відношенню до іншої, - наприклад, збройною агресією. У цьому випадку Російська Федерація здійснила збройну агресію проти України, порушивши міжнародні правові норми.

Приклади таких компенсацій існують у світовій історії. Німеччина двічі виплачувала репарації: після Першої світової війни на користь країн Антанти, після Другої світової – на користь країн, які постраждали від нацистської окупації.

Передбачається, що після успішного відображення Україною російської агресії РФ буде змушена компенсувати завдані збитки.

"Після 24 лютого на Харківщині збитків вже нараховано понад 83 мільярди гривень загалом. Вони будуть верифіковані за новими методиками для того, щоб уже в загальному кейсі пред'являти ці втрати окупантам у вигляді репарацій", - заявив міністр.

Однією з найбільш радикальних екологічних проблем, спричинених воєнними діями, є збільшення кількості відходів. Залишки зруйнованих обстрілами об'єктів стрімко збільшують загальний обсяг ТПВ.

Внаслідок руйнування об'єктів на Харківщині вже утворилося 11 000 квадратних метрів відходів. Загальний обсяг відходів руйнування – понад 400 кубометрів.

27 вересня на засіданні уряду було ухвалено постанову Кабінету міністрів, яка впорядковує порядок поводження з відходами руйнування та встановлює правила обладнання місць тимчасового складування таких відходів. Проте ці заходи є дорогими. Витрачені кошти планується у перспективі стягувати з Російської Федерації.

Репарації за збитки, завдані екології Харківського регіону, - це крапля у морі порівняно із загальними збитками, завданими агресією.

Міністр юстиції Денис Малюска в інтерв'ю німецькій медіагрупі Funke заявляв про те, що Україна вимагатиме від РФ 300 мільярдів доларів. Таку суму було озвучено станом на першу половину вересня. Цілком очевидно, що кожен день війни збільшує суму втрат. Якщо вирахувати середньостатистичний показник, спираючись на слова міністра юстиції, то щоденні втрати України становлять приблизно 1,5 мільярда доларів.

Німецьке ж видання зазначає, що втрати України через вторгнення РФ оцінюються набагато вищими. Проте вказана сума відповідає активам Центробанку Росії, замороженим у рамках санкцій у країнах Великої сімки. Українська сторона потребує доступу до цих коштів, а також закордонних активів російських держпідприємств та конфіскованої власності російських олігархів.