Збитки земельним ресурсам від ракетного удару РФ по складу феєрверків у Харкові склали не менше 1 мільярда 406 млн гривень. Про це повідомили у екоінспекції.

У ніч на 11 січня 2023 року Харків зазнав чергового ракетного удару з РФ. Росіяни випустили дві ракети. Одна влучила по складському приміщенню у Київському районі, де знаходився склад феєрверків.

Як пам'ятають харків'яни, тієї ночі виникла детонація піротехніки, і місто спостерігало за масштабним, хоч і не святковим, феєрверком. Крім того, на складі виникла пожежа, яку довго гасили рятувальники. А ось за даними ХОВА, по складу росіяни вдарили зі "Смерчів".

Інспектори з охорони навколишнього природного середовища Харківської області провели обстеження. За їх словами, внаслідок детонації піротехніки відбулося засмічення земельних ресурсів залишками бойових частин ракет, а також металевої покрівлі, уламками цегли, битого скла, бетону, деревини, пластику та картонної тари на загальній площі 1693 м2. Розмір збитків, заподіяних земельним ресурсам, становить не менше 1 млрд 406 млн гривень. Інспекція надіслала всі розрахунки до прокуратури Харківської області.

За даними міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслана Стрільця, озвучених у січні 2023 року, внаслідок повномасштабного вторгнення Росії навколишньому середовищу України було завдано збитків, які оцінюються більш ніж у 46 млрд доларів. За словами Стрільця, основну частину розрахованих збитків становить забруднення повітря – 27 мільярдів доларів. Понад 23 тисячі гектарів лісів в Україні вигоріли повністю. Забруднення ґрунту внаслідок бойових дій завдало збитків на суму в 18 млрд доларів.

Як зазначив міністр, Україна добиватиметься від Росії відповідних компенсацій. Приклади таких компенсацій існують у світовій історії. Німеччина двічі виплачувала репарації: після Першої світової війни на користь країн Антанти, після Другої світової – на користь країн, які постраждали від нацистської окупації.