Стало відомо, хто 24 лютого наказав розстрілювати цивільні машини на в'їзді до Харкова. У скоєнні військового злочину підозрюють російського підполковника Євгена Зеленова, повідомив начальник прес-центру управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Першого дня повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну одному з підрозділів окупантів вдалося просунутися до окружної дороги Харкова з боку селища Липці. Російські військові заблокували в'їзд до міста. Мирні жителі, які особистими машинами їхали до Харкова з прикордонних сіл та селищ, вимагали звільнити дорогу. У відповідь пролунала стрілянина. За даними українських правоохоронців, наказ відкрити вогонь віддав заступник командира з військово-політичної роботи 25 окремої мотострілецької бригади Західного військового округу РФ підполковник Євген Зеленов.

Виконуючи злочинний наказ, російські військові вбили одну людину і щонайменше двох поранили.

Військовому РФ заочно повідомили про підозру за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, пов'язані з умисним вбивством) Кримінального кодексу України.

Військові РФ неодноразово розстрілювали цивільні автомобілі на Харківщині. У перші дні війни окупанти двічі обстріляли автомобіль мешканців Нового Бурлука. Було вбито 10-річну дівчинку.

7 березня було розстріляно машину з мирними жителями в Ізюмі. Загинуло троє людей.

Найгучніший військовий злочин було скоєно 25 вересня у "сірій зоні" між окупованим Сватово Луганської області та звільненим Куп'янськом Харківської області. Розстрілявши колону біженців, окупанти вбили 26 людей. Серед убитих було 13 дітей та вагітна жінка.