Зрадник із Харківської області, який працював на ФСБ і ПВК "Вагнер", проведе 15 років у в'язниці. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

Співробітники СБУ затримали зловмисника у вересні 2022 року у звільненому Вовчанську на Харківщині. У березні 2023 року справу скерували до суду, весь цей час зрадник перебував під арештом.

Засуджений - 45-річний кримінальник із Вовчанська на прізвисько "Чиж". Після тимчасового захоплення міста росіянами він добровільно пішов на співпрацю з представником ФСБ і командиром підрозділу "вагнерівців". Кожен із них ставив зраднику різні завдання.

Так, за вказівкою російської спецслужби зловмисник мав очолити Вовчанський район. Для цього "Чиж" організував незаконний збір підписів місцевих жителів за відставку чинного міського голови. "Заходи" були замасковані під видачу "гумдопомоги" з РФ. Також зрадник підняв російський прапор на флагштоку в центрі міста.

Крім цього, "Чиж" брав участь у викраденні представників Вовчанської територіальної громади. Встановлено, що саме за його наводкою в березні 2022 року окупанти увірвалися в будинок місцевого депутата і викрали його.

Також за вказівкою "вагнерівця" зрадник "вибивав" гроші з місцевих фермерів за "використання землі". За кожен гектар вимагав до 50 доларів, 20 доларів - за право сіяти й обробляти землю, а 30 - за можливість збирати врожай. У разі відмови "Чиж" погрожував фізичною розправою. Лише за березень 2022 року зрадник відібрав у фермерів і передав окупантам майже 10 мільйонів гривень.

Крім того, він забезпечував росіян паливом і продуктами харчування, а від учителів місцевого ліцею вимагав викладати російською мовою і прибрати з навчальної програми теми про АТО.

Суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Вирок - 15 років позбавлення волі.