"Меру" Вовчанська загрожує довічне ув'язнення. Прокуратура Харківської області викрила кримінальний авторитет, який співпрацював з військами РФ під час окупації Харківської області.

З перших днів окупації Вовчанська 45-річний місцевий житель, відомий у кримінальних колах під назвою “Чиж”, співпрацював із представниками ПВК “Вагнер”, які захопили місто.
Від окупантів колаборант отримав завдання: збирати данину з фермерських господарств за можливість продовження господарської діяльності під час окупації. З кожного гектара від фермерів вимагали 50 доларів.

Колаборант отримав від фермерів три транші: 46 000 доларів, 20 000 доларів та 60 000 доларів. Гроші передав окупантам.

Далі колаборант вирушив до РФ на зустріч із представником Управління ФСБ РФ у Білгородській області. Йому запропонували очолити окуповану Вовчанську громаду, на що він погодився.

Повернувшись до Вовчанська, чоловік разом із командиром взводу ПВК “Вагнер” проник на територію складських приміщень м'ясокомбінату. Помешкання незаконно зайняли окупанти як тимчасовий пункт зберігання російської гуманітарної допомоги.

У березні 2022 року колаборант організував незаконний збір підписів за відставку діючого Вовчанського міського голови та збирався сам очолити місто.

Було підготовлено підписні листи, в яких говорилося, що підписант згоден з тим, щоб колабранта призначили на незаконну посаду “виконувача обов'язків голови адміністрації у Вовчанську”. Підпис, що залишив, отримував пакет гуманітарної допомоги.

Чоловік організував масовий захід та показове підняття прапора РФ на флагшток біля Будинку культури Вовчанської міської ради під супровід російського гімну.

Він наказував вчителям вилучити проукраїнські теми з навчального процесу, а учасників АТО, учасників патріотичного руху “Азов”, загиблих учасників Революції гідності представляти як злочинців.

Прокуратура направила до Київського районного суду Харкова обвинувальний акт за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Обвинуваченому загрожує 15 років позбавлення волі чи довічне ув'язнення з конфіскацією майна. Наразі обвинувачений перебувають під вартою.