Харків’янин, який через соцмережу злив позиції ППО у Харкові, отримав вирок. Він сяде в тюрму на п’ять років. Відповідний вирок виніс Московський райсуд, пише Харківський антикорупційний центр.

Ідеться про доволі відомого харківського блогера Олександра Ткача, який був затриманий у листопаді 2022 року.

2

У тексті вироку сказано, що 21 червня Ткач у соціальній мережі Facebook у відповідь іншому користувачу опублікував коментар такого змісту: «так зенитные возле меня стартуют – позиция между МЖК “Інтернаціоналіст”и окружной. Сначала огонь, потом взлетает зенитная ракета (по наклону даже видно в какую сторону улетает), потом тишина и потом начинаешь считать секунды, чтобы оценить расстояние».

На вказаній території дійсно була розгорнута позиція ППО, і протягом 26 червня – 30 липня вона була обстріляна п’ять разів.

Обвинувачений на суді пояснив, що дійсно залишив такий допис у Facebook, але вини у скоєнні злочину не визнав. Він заявив, що в той час Харків перебував під постійними обстрілами. За словами чоловіка, з його вікна було видно пуски зенітних ракет, і він установив таку закономірність: якщо зенітні стартують, то приліт буде приблизно через 2 -2,5 хвилини, тобто ракети стартують на перехват або буде приліт; якщо зенітна ракета не стартує, то прильоту не буде. Ткач на суді казав, що 20 червня старий знайомий запитав його: «Чи будуть ще прильоти?». У коментарях Ткач дав зазначену вищу відповідь, за яку на нього відкрили справу.

Як вказано у вироку суду, після цього Ткач продовжив систематично публікувати висловлювання, які мали на меті дискредитацію ЗСУ та діючої влади України.

Суд визнав Ткача винним у передачі ворогу розвідданих про дислокацію та переміщення українських військ на території регіону (ч. 2 ст. 114-2 КК України) та призначив йому покарання у вигляді 5 років тюрми.